От х:

Днес в x:

Кола със столетна употреба-хит в Хасково

Тенекиената Лизи по улиците на Хасково

Кола, не с втора, а със столетна употреба стана хит в Хасково днес. Прочутата "Тенекиена Лизи" финишира пред общината след обиколка по улиците на града. Първият форд пуснат в серийно производство през 1913-та година, премина днес на собствен ход пътя от Стара Загора до Хасково, като част от обиколката на България. Тя се предприема от "Форд Мото-Пфое",  за да отбележи стогодишнината от началото на производството на прочутата марка автомобили.

Заедно с "Лизи" дойде и втория поред модел на Форд, от 1930-та година. Черното лъскаво возило е един от най-фирмираните автомобили, популяризиран от десетките гангстерски филми в Щатите. Много хасковлии се възпозваха от случая, за да си направят снимки до култовите коли.

"Лизи" бе шофирана от англичанина Сет от Екзитър. В това зевзеците видяха тънка закачка към основоположниците на автомобилната индустрия. В Англия и Франция коли са се произвеждали дълго преди Щатите, ама са били за аристократи и богаташи. Американецът Хенри Форд пръв се сетил да ги направи за средностатистическият човек и им сложил съвсем народна цена-850 долара. За 1913-та година това не са били малко пари, ама явно са били във възможностите на повечето американци, защото моделът е произведен и продаден в милионен тираж.

"Лизи" има съвсем прилични параметри, дори и за българският 21-ви век. Например харчи 8-9 литра бензин на сто километра. Повечето от второупотребяваните коли на българите, хабят повече. "Вектрата ми не пада под 10 на сто" завистливо въздъхна хасковлия за автомобила си, модел 1996-та година. "Лизи" развива максимална скорост от 75 км в час. Има две скорости и една задна, уточни Сет. Фаровете работят с газ, спирачката е ръчна плюс още една на педал. Тя обаче е само за задните колела. Колелата са главният проблем-тънки и съвсем нестабилни. Каплите им са дървени. Добре возят тежащата само 700 кг кола, но им трябва равен и хубав път. Определено не са за България.

Вторият модел на Форд, от 1930-та година тежи около тон. Развива впечатляващите 140 км в час. Изглежда много по внушително със затвореното си купе. Но е бил също толкова евтин и достъпен за американците. За разлика от "Тенекиената Лизи" се запалва със стартер, а не с манивела. Има 4 цилиндров двигател с работен обем от 3 300 кубика.

Автомобилите продължават утре из България. Освен с рекламна цел, организаторите от Мото-пфое искат да популяризират и възстановят автомобилната обиколка на България.

Г.Христов

И нейният наследник от 1930-та година
Акумулаторът на Лизи е дървен, разказва шофьора Сет
Хасковлии се дивяха на направията

4 цилиндров двигател движи първият форд

Как изглежда Форд сега

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини