От х:

Днес в x:

Сериен подпалвач вилнее в Ручока. Арестуваха човек на Митьо Очите. Преглед на регионалния печат

"Три коли за 2 дни подпалени в Ручока", водещо заглавие в "Хасковска Марица". В рамките на малко повече от денонощие изгоряха Опел, Фолксваген и Мазда. И трите возила са сравнително близко едно до друго-на улиците "Кюстенджа", "Любен Каравелов" и "Оборище". Според хората в квартала не може да е съвпадение и това е най-вероятно дело на някой психар. От полицията не конкретизират ситуацията, било служебна тайна. Междувременно хората в "Ручока" си паркират возилата по други части на града или търсят платен паркинг. Скъпо-не скъпо, колата е по-скъпа.

"Търсят чистач на Олу дере по отхвърлена от ВАС схема". Общината обяви търг за обществена поръчка за близо 1 млн лева за почистване коритото на река Олу дере. Любопитното е, че е по методика отхвърлена от Върховният административен съд. Една от причините Хасково още да няма утвърдена фирма отговаряща за сметопочистването е, че ВАС отмени търга за тази поръчка с мотив, че заложеният критерий-70 % качество и 30 % цена, оставя избора на субективизма на комисията, без ясни критерии. Обикновено, практика е да се залага повече или в равни части, на икономическият критерий. Общината обаче си настоява на съотношението 70 на 30 в полза на субективизма.

"Антракс на 15 км от границата"-чело.Министърът на земеделието Мирослав Найденов потвърди, че има огнище на заразната болест Антракс на 15 км от границата с България, в турското село Яка дън. Умъртвени са вече 4 животни. Заболяването не е толкова страшно за животните, като шапа например, но за сметка на това е заразно и за хора. В Щатите дори го смятат за биологическо оръжие. Според министъра-няма страшно.

10 хасковлии от Канале гранде по бързеите на Арда". 10 души от областният град се пускат в състезанието с лодки по бързеите на Арда от Калоянци до стената на яз. Ивайловград. Ентусиастите дебютирали на карнавала във Венеция в регатата "Канале Гранде".

"3 паралелки висят за прием след 8-ми клас" водещо на стр.2. С изключение на музикалната в Димитровград, останалите паралелки приемат само по документи. От вчера стартира и записването на кандидат-гимназисти с прием след 7-ми клас.

"Наско Колешев иска Маджарово" Кметът на Книжовник Наско Колешев реши , че хасковското село му е малко и ще се кандидатира за кмет на община Маджарово. Ще превръща града в Туристически център. За да участва в кметската надпревара си е сменил и адресната регистрация и вече "живее" в Маджарово. Колешев ще е независим кандидат.

"Омахаха областният лидер на РЗС" Пълномощното, с което Иван Георгиев водеше хората на Яне Янев в Хасково, било анулирано преди няколко дни. От София не казват защо, самият Георгиев също се е покрил за причините. Ами да си ги пазят, то май от тях вече не се интересуват и собствените им членове.

"Шапната забрана падна, обезщетяваме за ешерихията" Добрата новина сервира министър Найденов в Хасково. Първо сервира шопска салата, за да докаже че в нея няма ешерихия. Найденов бе дошъл да се срещне с земеделските поризводители в региона. Шапната забрана ще бъде свалена до дни, макар че влизат в сила превантивни мерки срещу антракса. Той бил открит в Турция "на косъм" от границата с България. Продължава да функционира и Златния гьол където срещу такса се дезинфекцират влизащите в страната автомобили. От таксата, заради шапната епидемия,  до момента са събрани 800  хил лв и 900 хил евро.

Обезщетението за зеленчукопроизовдителите, за претърпени загуби заради ешерихия коли ще се извършва по европейски цени. Тоест за кило домати ще се плаща двойно-33 евроцента-около 66 стотинки компенсация.

"Арестуваха човек на Митьо Очите"-над главата. Иван Атанасов от морският град Обзор, е закопчан по разследване на разбит наркоканал на свиленградските близнаци-Атанас Мавродиев и Янко Мавродиев. По рано през годината те пробваха да прекарат 96 кила хероин през границата. Янко е арестуван в Турция. Хасковската прокуратура щяла да иска съдействие от турсикте колеги за разплитане на схемата.

"Търговци на скрап на протест срещу готвената национализация". Според законови промени, гражданите трябва да предават своите отпадъци само на общински площадки. Това на практика създава условия за монопол и национализация, смятат собствениците на площадки за скрап. Те готвят национален протест в София на 22-ри юни. В законодателните промени има ред безумици. Така например новата наредба ще ЗАДЪЛЖАВА гражданите да предава БЕЗВЪЗМЕЗДНО своите отпадъци от черни и цветни метали. Това едно че е противоконституционно, второ-противоречи на европейската конвенция за защита правата на човека. И на всяка здрава логика впрочем.

Другият завой към социализма е, че ще отпадат лицензите за фирмите търгуващи със скрап. Щели да се заменят с разрешителни режими от общините. Бойко май го е хванала носталгията по първия му работодател.

За съжаление не е прихванал от скромността на Тато. И в тази връзка вицът на "Новинар" на старница трета:

"Борисов е доказал, че ако иска може и "Мис България" да спечели!" Класикът е Любен Дилов-син.

"Отличниците избраха Езиковата и ПМГ". Първите неколцина подали заявления за класиране записали начело на предпочитанията си Езиковата гимназия и ПМГ. Обичайно. Първото класиране за прием в гимназиите ще е на 24-ти юни.

"Хасково 2 се жали от Верея"-заглавието от спортна страница е изведено чак на първа. Припомняме че ФК "Хасково 2" загуби преди ден баража за влизане във В група именно от "Верея", след дузпи. Сега хасковлии искат служебна победа, защото според наредбите, всеки отбор трябвало да има още една подрастваща формация. Заралиите имали, но детският им отбор се включил от средата на сезона, не от началото, каквото е нормативонто изискване.

Ей за това нашият футбол смърди. Паднал си- паднал, приеми нещата като мъж и стисни ръката на победителя. На кой истински фен ще му се услади служебна победа, като са те били на терена? И толкова ли не знаеха шефовете на Хасково 2,  че Верея гази правилника та да се жалват преди това? Щото сега колкото и да са прави излиза, че се опитват да спечелят по втория начин. И да заобиколят резултата от терена, което противоречи на цялата идея за спорт.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини