От х:

Днес в x:

Откриват хасковската пречиствателна станция на 22-ри юни

Хасковската пречиствателна станция за отпадни води е инспектирана от държавна приемо –предавателна комисия която официално трябва да я приеме и подготви за експлоатация. Представители на министерството на МРРБ и ДНСК водени от областният управител Ирена Узунова днес започнаха инспекция на съоръженията и необходимата документация на съоръжението. До 21-ви юни трябва да бъде издаден акт 16 и на следващият ден е палнирано тържественото откриване на съоръжението.

Станцията струва 18 млн евро, които са държавен заем от Европейската инвестиционна банка.

Съоръжението е проектирано така, че да пречиства около 30 хил. кубика вода в денонощие. Нейният строеж бе по проект “Изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на р. Марица – Стара Загора, Димитровград и Хасково”. За първите два обекта финансирането бе в по-голямата си част по ИСПА, докато този в Хасково е изцяло с държавно финансиране.

Станцията трябваше да бъде открита още преди две години но пусковият срок бе многократно отлаган. Сериозни резерви към целесъобразността на съоръжението има и бъдещият му стопанин ВиК Хасково. Високите експлоатационни разходи на станцията ще оскъпи водата за битовите абонати поне до 2.52 лв за кубик. За промишлените, оскъпяването ще е с близо лев.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини