От х:

Днес в x:

Депутат зарови един милион в баира край Тънково

Хижата. Машината на преден план не е комбайн. Това е машина за обработване на ски писти

Така нареченият туристически център със ски писта край стамболовското село Тънково е глътнал близо един милион лева и от откриването си през 2009 година досега не е работил нито един ден. Ръководител на проекта, по който е изграден центъра, е депутатът от ДПС Гюнер Сербест, по онова време – кмет на община Стамболово.

Хижата на туристическия център бе ремонтирана по проект за трансгранично сътрудничество съвместно с Орестиада, Гърция. Общата стойност на проекта е 303 000 евро. С парите, освен ремонта на сградата, са изградени и три еколологични маршрута. Община Стамболово от своя страна влага близо 400 000 лева – за изграждане на две ски писти. С тях общата сума набъбва до един милион лева.

Днес, две години по-късно, нито едно от съоръженията не работи и не е работило. Двигателите на ски-влековете дори не са захранени с електричество, и никога не са били захранвани. В хижата няма вода. Причината е в разрушен водопровод, който захранва резервоара-изравнител на билото. Любопитното е, че аварията е отпреди да открият туристическия център през 2009 година. За тържествения случай резервоарът бил напълнен с вода от противопожарни автомобили.

Пред хижата сред тревата се подава нещо като малък комбайн. Оказва, се че това е машина за обработка на ски писти. Тя също никога не е влизала в употреба и кротко си ръждясва на поляната.

За самата хижа пък се грижат само двама мъже – охрана. Там няма назначен нито домакин, нито управител, нито каквото и да е длъжностно лице, което да посреща и настанява туристи. В нея, разбира се, никога не е нощувал нито един скиор.

За сметка на това обаче „туристическият център“ е оборудван с 50 комплекта за ски. Те пък си прашясват спокойно нейде в хижата.

„След като откриха центъра и се разшумя в медиите, пристигаха скиори. Пуснаха се един – два пъти и си отидоха. Тук няма условия един чай да си направят“, разказа пазачът на хижата. Самата сграда е луксозно ремонтирана и мебелирана, има дори зала за конференции, но поради липсата на вода базата е неизползваема. Всъщност, пазачът използва дългата маса в конферентната зала да си суши набраните билки.

Потърсен за коментар, депутатът Гюнер Сербест заяви, че е изпълнил един проект и е предал завършен обект. На възражението, че базата не е използвана от нито един турист, Сербест възкликна възмутено: „Аз ли да отида да събирам туристи. Вече не съм там.“

На въпрос защо няма вода отвърна: „Аз ли да отида да прекарам вода?“ На въпрос за бездействащите съоръжения отвърна: „Аз ли да отида да прекарам ток?“.

В края на телефонния разговор депутатът се съгласи, че „идеята не е станала“. Но щяла да стане.

Тодор Кръшков

Ски влекът. Двигателите му никога не са били захранвани с електричество

Няма никаква опасност ски оборудването да бъде разграбено от скиори
Депутатът от ДПС Гюнер Сербест
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини