От х:

Днес в x:

Сравнение по толерантност: Турция или България

Българка пали свещ в православната църква "Свети Георги" в Одрин

В съседна Турция религиозният екстремизъм се лекува само по един начин-в затвора. Там влизат дори и депутати, като не ги опазва никакъв имунитет, твърдят турски юристи с 30 годишен стаж.

Повод за сравнението с комшиите, бяха екцесиите пред софийската Джамия. Тогава симпатизанти на парламентарната “Атака”, начело с лидера си Волен Сидеров, атакуваха мюсюлмани и ритуално изгориха молитвени килимчета.

Ако нещо подобно се случи тук, без значение дали го е провокирал депутат или министър, той влиза в затвора, категоричен е адвокатът Джоскун Молла от Одрин.

В Турция религиозният фундаментализъм е забранен със закон. Това касае дори и мюсюлманските течения във вярата. Презумцията е, че всяка религия в сърцевината си е миролюбива. А екстремизмът не зависи от вида на религията, затова аршинът спрямо него е един и същ.

Как съседите ни се отнасят към християнството в Турция и кой кого трябва да учи на толерантност, провери екип на Haskovo.net в турският град Одрин. Вижте подробности в нашия видеорепортаж

Г.Христов

В града има две православни църкви

Джамиите разбира се много повече
Отец Александър Чакърък
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини