От х:

Днес в x:

Хасково води в България по малолетни майки

17 годишната Йорданка Димова от Тополовград роди на 16 в хасковското АГО. / 08. 2009 год/

Хасково е един водещите градове в страната по брой малолетни майки. Може би в Сливен са повече, не съм сигурна, коментира шефката на хасковския отдел „Закрила на детето“ Зара Костадинова. Своеобразната класация, която не е официална, е по повод 36-те случая от началото на годината досега на непълнолетни майки. Цифрата е в пъти повече от предишни години, потвърдиха и акушери. Според други обаче, макар и по-висока от обикновеното, бройката е сравнително обичайна. Просто по-рано от АГО са уведомявали социалните само когато майката реши да изостави детето си. Сега са длъжни да сезират за всеки случай на непълнолетна, която отива да ражда.

Най-младата родилка е от Хасково. Заченала е на 13, родила е наскоро, вече на 14. Още 17 като нея са се сдобили с рожби от началото на годината. Други 18 са бременни и се чакат да родят. Според неофициална информация, всички са ромки. Близо 2/3 са от Хасково, има единични случаи от други общини, дори и области. Новото е, че нито една от родилките не е пожелала да даде детето си в дом.

Непълнолетна майка е длъжна да съдейства на социалните, които са призвани да проверят условията при които би се отглеждало бъдещото дете. Както и на прокуратурата, която пък проверява обстоятелствата при които се е стигнало до ранната бременност.

С младата майка се работи до навършването и на 18 години, като тя получава всички предвидени от закона парични помощи-150 лв помощ за раждане, 250 лв за първо дете/600 за второ/, 12 месеца по 100 лв майчинство и детски добавки от 35 лв.

Г. Христов

Ромската традиция-1 жена и цяла детска градина
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини