От х:

Днес в x:

20 години затвор за Иван, убил жестоко майка си

Иван Илиев секунди след като изслуша присъдата си

Присъда от 20 години затвор при първоначален строг режим постанови днес печленен състав на окръжния съд за 52-годишния Иван Илиев от Хасково. Той бе признат за виновен в жестокото убийсво на майка си Дорка Тенчева. Зверството бе извършено през нощта на 6 срещу 7 декември 2009 година в апартамента на майката на ул. „Георги Кирков“. Според съдебно медицинската експертиза възрастната жена е издъхнала в мъки, тя е била удряна и душена. Трупът на Дорка бил открит цели две седмици по-късно в напреднал стадий на разложение.

Иван Илиев през това време напуснал Хасково. След кратък престой в Пловдив той заминал за София, където се укривал в продължение на месеци. Убиецът бе заловен през пролетта на 2010-а и върнат в Хасково.

В последното съдебно заседание днес показания дадоха съседи на Иван и Дорка. Те описаха майцеубиеца като истински звяр, който редовно малтретирал, биел и гонел от жилището Дорка, която е имала психични отклонения. Комшиите често я виждали да спи на стълбите във входа на блока, защото синът й не я пускал в апартамента. Според психиатричната експертиза голяма е вероятността Иван също да има фамилна обремененост. Софийските експерти обаче бяха категорични, че той е вменяем, разбирал е свойството и значението на постъпките си. Агресията му е резултат от личностна патология, изразяваща се в насилие най вече над по-слабите. Така психиатрите обясниха издевателствата му над жени – майка му и сестра му Виолета.

Иван Илиев се нанесъл в жилището на майка си през 2000-ата година. Оттогава той започнал да я притиска да прехвърли жилището на негово име. Същото искал и от вуйчо си, но и оттам получил отказ.

Сестра му и леля му също го описаха пред репортери като звяр. Според тях той нарочно се преструва на луд, за да получи по-малка присъда. Изпълненията на Иван в съдебната зала обаче не трогнаха магистратите и те го пратиха зад решетките за 20 години. Присъдената кръвнина за сестрата Виолета пък е 20 000 лв.

„Живей сега, сестро, влачи апартамент и ниви“, обърна се към нея Иван Илиев, докато полицаите го извеждаха от залата след процеса.

Присъдата може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция в 15-дневен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини