От х:

Днес в x:

15 глоби за заведения и 6 за пушачи

Д-р Александров/вляво/ отчете дейността на дирекцията си за месец март

Никотиновата полиция към Регионалната здравна инспекция започна солидарно да разпределя глобите за тютюнопушене на обществени места между заведенията и пушачите. 15 наказателни постановления спрямо управители на заведения влязоха в сила през месец март. 6 глоби са наложени на пушачи, които са палили цигари на нерегламентирани за целта места, отчете шефът на дирекция „Превенция на здравето“ д-р Иван Александров. Общата стойност на влезлите в сила наказателни постановления е 6 350 лв.

Повечето глоби са на минимума, показва разбивката на сумата по актовете. За управител на бар или ресторант предвидената глоба е от 300 до 500 лв при първо нарушение. Няма санкционирано юридическо лице, където актовете почват от 1000 лв.

За март са извършени 250 проверки главно в Хасково Димитровград и Харманли. Издадени са 61 предписания. Основно забележките са за липса на указателни табели, както и за липса на преградни стени в заведенията с търговска площ над 50 квадрата.

Почти без санкция остава липсата на подходяща вентилация. Причината е, че само две фирми в цялата област са лицензирани да извършват замервания на задимеността в заведенията. Това е в пъти по-малко отколкото оторизираните фирми в други региони на страната посочи д-р Александров. Самата здравна инспекция пък няма юридически правомощия да отчита задименост дори и с портативното електронно устройство дадено им за целта.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини