От х:

Днес в x:

Рибарите на сухо, отрязаха им всички язовири

Забраната провали спасението на мъжа от дома. Подозира се женска намеса

Нито един язовир не е разрешен за любителски риболов по време на забраната, която влиза от 18-ти април понеделник. Тя продължава неотклонно до 3-ти юни, като в този период рибата хвърля хайвера си.

За компенсация на тези 45 дена на сухо, обикновено ИАРА отпуска ограничен брой водоеми за любителски риболов. През последните години тяхната бройка непрекъснато падаше, като миналата година бе само водоемът в Жълти бряг. За пръв път обаче през тазгодишната забрана не е одобрен нито един водоем. Хасковската ИАРА предложи цели три язовира-Край Сираково, Татарево и село Сива Река Любимешко. И трите са били отхвърлени.

„Нямам мотиви. Просто отказ за одобряване на предложените водоеми“ коментира директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Хасково д-р милчо Милчев. Препоръча да се обърнем към Министерството на околната среда и водите за обясняния. Оттам пък обясниха че решението е на ИАРА София. Може би в рамките на деня ще се сдобием със смислено обяснение за безпрецедентната мярка.

„Насила ни вкарват в частните язовири“ оплака се хасковски рибар. Водоемите под аренда остават единствената опция за въдичарите през забраната. На теория и там не трябва да се извършва риболов, но никой не може да каже на частника който е инвестирал, дали да пуска рибари или не. Таксите обаче тръгват от скромните 6 лв до 20 лв и повече за правото да разпънеш такъмите.

Г.Христов

Идилията ще почака 45 дни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини