От х:

Днес в x:

Дълго чакана ваксина пристигна в Хасково

Сестра Куршумова прави по десетки имунизации на ден

Дълго чаканата 5 валентна ваксина за имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца най-после пристигна в Хасково. Регионалната здравна инспекция достави 2160 бройки, които трябва да стигнат поне за месец.

Петвалентната ваксина липсваше от 18-ти ноември миналата година. На практика от тогава спря и изграждането на имунна защита на бебетата от 2 до 5 месеца.

Сега вместо станалата пословична с липсата си пентаксим, на въоръжение в имунизационния календар е ваксината Инфанрикс, но в 5 валентен вариант. Тази марка досега бе позната в трикомпонентната си същност, като полиомиелита и хемофилус инфлуенца се приемаха допълнително. В момента обаче инфанрикс е напълно взаимозаменяема и може да завърши имунизация започнала с пентаксим успокояват лекари. Ваксината е малко по болезнена от пентаксима, но няма странични противопоказания.

Средно по 30 имунизации на ден извършва сестра Светлана Куршумова от ДКЦ „Санус Педиатрик“ в първа поликлиника. „заредих 70 дози в четвъртък и свършиха до петък. Днес взех още 70“ уточни сестрата. По думите и пред кабинета и ставало митинг когато пристига тази ваксина.

Инфанрикс е на нов доставчик, фармацефтичната компания Глаксо смит клайн. Очаква се доставките му да бъдат редовни. Все още обаче липсва вексината Тетраксим, която е ключова за имунизацията на 6 годишните деца.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини