От х:

Днес в x:

Каро показва Тодор Живков с агне на площада в Хасково

Карекин Карекинян

Емблематичната снимка на Карекин Карекинян, за която бившият държавен глава Тодор Живков е принуден да го чака с агне в ръце, ще бъде показана в изложба на открито в сряда. Историята на този черно-бял кадър се разказва и до днес. Той запечатва момента, в който благодарни земеделци подаряват агне на Тато на летището в село Узунджово. В паметния момент на поднасянето се оказва, че лентата на хасковския фотограф е свършила. За да направи снимката, Каро накарал Живков, с агнето в ръце, да го чака да я смени с нова.

Документалната изложба на Карекин Карекинян ще покаже снимки от 1954 до 2010 година.

21 колажни творби, над 200 фотографии, разделени в различни теми, е избрал за представянето майсторът на обектива. Изложбата ще бъде подредена на площад Атлантически.

Любовта към фотографията, Карекин е наследил от баща си. Родителите му са бежанци от Армения, оцелели по чудо от геноцида. През 20-те години на 20 век родителите на Каро намират своята втора родина в България. Още като ученик Каро започва да работи в ателието на баща си. След военната си служба завършва тогавашните курсове по фотография в София и започва работа като фоторепортер. Работил е за всички вестници по онова време. Бил е на повечето значими събития в страната ни като фотограф. Работи и днес като фоторепортер във в. «Хасковска Марица».

Колегите му го наричат живата история на фотографията.

Изложбата ще бъде открита от 12.00 часа.Тя се организира от общината и от Асоциацията на фотографите в Хасково.

Haskovo.net

Снимката с Тодор Живков и агнето

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини