От х:

Днес в x:

Шалапатов представи в НС фотоизложба на храмове от Беломорска Тракия

    Фотодокументална изложба на български християнски храмове в Беломорска Тракия бе представена в Народното събрание по повод 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.

    Експозицията гостува в София по покана на депутатът Евгения Ангелова. В нея са включени 41 фотографии на български църкви, заснети от писателя и изследовател Димитър Шалапатов от Хасково. Храмовете, съхранявали българския дух през вековете остават извън пределите на страната след подписването на Ньойския договор.

    Изложбата откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Авторът бе поздравен за забележителната експозиция от депутатите от Хасковска област - инициаторът за гостуването на изложбата Евгения Ангелова, Митко Полихронов и Георги Станков.

    Гостуваха още известният историк Стоян Райчевски, тракийски дейци и деца от ансамбъл към тракийско дружество в Кърджали, които поздравиха народните представители с песни.

    Авторът Димитър Шалапатов е изследовател на Беломорска Тракия, дългогодишен председател на Тракийското дружество в Хасково, общински съветник от ГЕРБ (2015-2019 година), председател на хасковското Сдружение за култура. Той има редица трудове. През 2011 година излезе книгата му „Българските християнски селища в Западна Тракия”, която има енциклопедична стойност, а снимките в нея са негово дело.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ге
      Генчо
      10 -4
      12:32, 3 дек 2019
      Този сигурно е заспал и в кафето на народното събрание...
    Последни новини