От х:

Днес в x:

Показаха пушката на Петко войвода в хасковския музей, откриха и фотоизложба

  За първи път в Хасково бе показана единствената запазена пушка на Петко Каракирков (Киряков). Оръжието бе представено в Регионалния исторически музей днес.

  Пушката е марка "Уинчестър", модел 1866 г. и е доставена от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян, където се съхранява. От там обясниха, че това е една от малкото скъпоценни реликви на този велик българин. Разказаха и документални свидетелства, потвърждаващи, че именно въпросната пушка е ползвана от войводата. Когато дружината на комитата е разпусната, пушката е съхранена от секретаря на Петко войвода – Атанас Келпетков. През 1952 година негови наследници я предават на тогавашния Родопски народен музей. 

  Според преданията, пушката му е подарък от руски император. 

  Днес в хасковския музей бе открита и временна експозиция от 25 табла с паметниците на Закрилника на Тракия и Родопите у нас и в чужбина, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода. В залата за временни експозиции, гостите бяха посрещнати с изпълнения на фолклорна група "Тракийска дъга" към читалище „Тракия”.

  Директорът на хасковския музей Пенко Добрев представи и фотоалбум "Капитан Петко-Закрилникът на Тракия", отпечатан в 1000 екземпяра от културната институция със съдействието на хасковска фирма. Книжката съдържа информация и снимки от живота и делото на легендарния войвода, включително и участието му за опазване на региона от башибозушките банди на Сенклер, обясни Пенко Добрев.

  Автор-съставетел на албума е д-р Красимира Узунова, а дизайнът и предпечатът са дело на Антония Петрова. "В един кратък вид е пресъздаден жизнения път на войводата, който с оръжие в ръка, зачеркнал личен живот през годините е воювал за свободата на българите в Тракия. Неговото дело остава завинаги", заяви д-р Узунова.

  За откриване на временната експозиция дойдоха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, зам.-кметът Мария Вълчева, началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева, директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова, общественици.

  Пушката и изложбата ще останат в хасковския музей до края на януари 2020 година.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Уш
   Ушев
   9 -6
   20:28, 5 дек 2019
   Това Директорче пак сте го снимали до пушката. Той не е ли чел отзивите от предишния път, когато се беше снимал с нея. Какво търси там. Покажете само пушката.
   • Ка
    Кап. Петко
    3 -4
    09:59, 6 дек 2019
    А къде искаш да е? Или по-добре никъде да не е и нищо да не прави за културата на града, че такива като вас да са по-спокойни?!
  • 2
   Чи
   читател
   1 0
   14:01, 6 дек 2019
   На мен ми се иска,да четем за свършената работа от страна на управляващите града и областта,не само да обикалят по концерти,изложби,стихосбирки и вечеринки. Не ни интересува къде са присъствали,а какво са свършили от обещаното

  Хороскоп за 02.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
  02 апр 2020
  Последни новини