От х:

Днес в x:

-4 °C

Показаха пушката на Петко войвода в хасковския музей, откриха и фотоизложба

  За първи път в Хасково бе показана единствената запазена пушка на Петко Каракирков (Киряков). Оръжието бе представено в Регионалния исторически музей днес.

  Пушката е марка "Уинчестър", модел 1866 г. и е доставена от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян, където се съхранява. От там обясниха, че това е една от малкото скъпоценни реликви на този велик българин. Разказаха и документални свидетелства, потвърждаващи, че именно въпросната пушка е ползвана от войводата. Когато дружината на комитата е разпусната, пушката е съхранена от секретаря на Петко войвода – Атанас Келпетков. През 1952 година негови наследници я предават на тогавашния Родопски народен музей. 

  Според преданията, пушката му е подарък от руски император. 

  Днес в хасковския музей бе открита и временна експозиция от 25 табла с паметниците на Закрилника на Тракия и Родопите у нас и в чужбина, посветена на 175 години от рождението на Капитан Петко войвода. В залата за временни експозиции, гостите бяха посрещнати с изпълнения на фолклорна група "Тракийска дъга" към читалище „Тракия”.

  Директорът на хасковския музей Пенко Добрев представи и фотоалбум "Капитан Петко-Закрилникът на Тракия", отпечатан в 1000 екземпяра от културната институция със съдействието на хасковска фирма. Книжката съдържа информация и снимки от живота и делото на легендарния войвода, включително и участието му за опазване на региона от башибозушките банди на Сенклер, обясни Пенко Добрев.

  Автор-съставетел на албума е д-р Красимира Узунова, а дизайнът и предпечатът са дело на Антония Петрова. "В един кратък вид е пресъздаден жизнения път на войводата, който с оръжие в ръка, зачеркнал личен живот през годините е воювал за свободата на българите в Тракия. Неговото дело остава завинаги", заяви д-р Узунова.

  За откриване на временната експозиция дойдоха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, зам.-кметът Мария Вълчева, началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева, директорът на Регионалната библиотека Кирилка Страшникова, общественици.

  Пушката и изложбата ще останат в хасковския музей до края на януари 2020 година.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Уш
   Ушев
   9 -6
   20:28, 5 дек 2019
   Това Директорче пак сте го снимали до пушката. Той не е ли чел отзивите от предишния път, когато се беше снимал с нея. Какво търси там. Покажете само пушката.
   • Ка
    Кап. Петко
    3 -4
    09:59, 6 дек 2019
    А къде искаш да е? Или по-добре никъде да не е и нищо да не прави за културата на града, че такива като вас да са по-спокойни?!
  • 2
   Чи
   читател
   1 0
   14:01, 6 дек 2019
   На мен ми се иска,да четем за свършената работа от страна на управляващите града и областта,не само да обикалят по концерти,изложби,стихосбирки и вечеринки. Не ни интересува къде са присъствали,а какво са свършили от обещаното

  Хороскоп за 24.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
  24 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  24 яну 2020
  Последни новини