От х:

Днес в x:

Един завой не стигна на Марто за титлата

Мартин Бакърджиев/ №171/ цяло състезание водеше люта битка за сантиметрите по пистата

Хасковският пилот Мартин Бакърджиев се размина на един завой с победата на източноевропейското първенство по картинг, чийто домакин бе Хасково. Състезателят на местният "Мегапорт рейсинг" водеше почти през цялото време в третия манш на надпреварата в клас "Мини", но на последният завой преди старт финалната права допусна да бъде изпреварен от турският пилот Иджит Четин.

След вчерашните две втори места, на Мартин трябваше само победа за да има реални шансове за титлата.Същевременно с успеха си Четин си подсигури крайната победа преди последния четвърти манш. Там статуквото бе потвърдено-Четин със златото, Марто със среброто.

Стотината зрители в мокрото и студено време имаше за какво да дъжаляват. Мартин тръгна втори от стартовата решетка, но видимо бе по бърз от Четин. Накрая го изпревари на един завой от втората обиколка. В рамките на следващите 13 обиколки, 11-годишния хасковлия пилотираше безупречно, а Четин само дишаше в аспуха. Стигна се до последната 15-та обиколка. На обратния завой преди старт финалната права, подведен от мокрия асфалт, Марто избра по-безопасна траектория за влизане в завоя и отвори вътрешната страна. Междувременно турският пилот бе съкратил метрите до болида на нашия и се шмугна покрай него. За секунда изглеждаш,е че двата карта ще се блъснат, но пилотите показаха благоразумие и финишираха гума до гума, но здрави. Компютърната система за отчитане на времето потвърди това, което бе видно с просто око-Марто е лидер по най-бърза обиколка, но "пистата му дойде с един завой по-дълга" както коментира баща му Иван Бакърджиев.

Вицешампионската титла в първия кръг източноевропейското обаче е най-големия успех на местен пилот от много време насам. В шампионата участват 6 балкански държави, а надпреварата е в три кръга. Последният етап на първенството е през септември в Румъния.

Надпреварата в Хасково бе и първи кръг на държавният шампионат. Там Мартин е шампион в клас "Мини" а съгражданинът му Симеон Симеонов е втори.

Г.Христов

На влизане във фаталния последен завой бе застигнат от Иджит Четин/карт 604/
Четин се възползва от единственият си шанс
Хасковлията записа 4 втори места и се задоволи със среброто
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини