От х:

Днес в x:

Съдът: Не можем да отменим Синята зона, няма жалба

Теодора Точкова

По повод публикуваната на 24. 03. 2011г. в интернет страницата на електронната медия haskovo.net статия със заглавие „Съдът: Скобите в Синя зона са законни” и отправените в текста внушения за наличие на противоречива практика на Административен съд- Хасково, желая да се възползвам от правото на отговор на ръководената от мен институция:
На първо място, посоченото в статията, че Наредбата за Синя зона не е публикувана 14- дни преди приемането й на интернет страницата на Община Хасково и това обстоятелство следва да е известно на съда, няма отношение към разгледаното от АС- Хасково дело, придобило публичност с името „скобите в Синя зона”. Преди да се направи подобен коментар, следва да се има предвид, че съгласно действащото законодателство, съдът дължи произнасяне само в случай, че е бил надлежно сезиран с жалба срещу административен акт. По делото за скобите в Синя зона, АС- Хасково е сезиран от Кмета на Община Хасково, с искане за отмяна на Решение № 657/ 26. 11. 2010г. на Общински съвет Хасково, с което е изменена Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково, като са отменени ал. 2, изр. последно и ал. 3 на чл. 30 от посочената наредба. По тази жалба се е произнесъл и решаващият състав на съда. Срещу самата Наредба за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково не е постъпвала жалба в АС- Хасково, поради което няма как съдът да отмени първоначално приетия нормативен административен акт, след като той не е бил атакуван.
На следващо място е некоректно да се публикува в статията, извън контекста, в който е направен, цитат от Отчета за дейността на Районен съд- Хасково за 2009г., според който „противоречивата практика на Хасковския административен съд срива доверието в съдебната система”. Този цитат касае единствено дейността на Административен съд- Хасково като контролна инстанция по обжалване на решения на Районен съд- Хасково по дела от административно- наказателен характер. Делото за скобите в Синя зона е дело от административен характер, и публикуването на подобни цитати, извън контекста на конкретния случай, за който се отнасят, има като краен резултат дезинформиране и създаване на погрешни представи у гражданите за наличие на противоречива практика на ръководения от мен съд - обстоятелство, което не отговаря на истината.
В заключение желая да отправя пожелание към медията haskovo.net за продължаване на сътрудничеството с АС- Хасково, по отразяване на дейността на съда, тъй като единствено по този начин може да се осигури информираност на гражданите и да се повиши доверието им в българската правораздавателна система и в частност в ръководения от мен съд.

Председател на Административен съд Хасково:

Теодора Точкова

Бел. ред. Изявлението публикуваме без съкращения. Заглавието е на редакцията.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини