От х:

Днес в x:

Оставиха пушачите в Димитровград почти без кафенета

Христо Ташев смята, че има много неясноти в наредбата и е най-добре пушенето в заведенията да се забрани напълно

Пълен хаос настъпи сред част от собствениците на заведения в Димитровград заради влязлата в сила наредба за тютюнопушенето. Неразбориите идват озаради повечето пространството, което трябва да бъде осигурено на непушачите и разположението на помещенията. Така смята съсобственикът на една от най-посещаваните кръчми в Димитровград "Татко Барба". В момента там има обособен салон за пушачи и такъв за противниците на тютюневия дим.

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Христо Ташев коментира, че типично по български и тук има много недомислици. Според наредбата, заведения с площ до 50 кв.м. могат да решават дали да се пуши или не при тях. Ако не се брой зимната градина отпред, кръчмата се вписва в това изискване, но ако се прибави и квадратурата на пристройка, нещата се променят. "Писах на имейла на Здравното министерство, да ми отговорят какво да правя в този случай", казва Христо Ташев.

При него има и друг проблем. Пространството за непушачи се намира преди това за пушачи, а по наредбата трябва да е обратно. "Още през 2005-та направихме това разделение със стъклените врати когато влезна в сила предишната наредва, обяснява Ташев.

Затова зимната градина в заведението е за тези който не пушат, а вътрешната част е за пушачи. Кръчмарят е на мнение, че навсякъде в България трябва да се забрани пушенето в заведенията. "Иначе не са оправдани разходите, които ще вложат търговците в нови ремонти, за да правят "аквариуми" за пушачите", допълва Христо Ташев.

Залата за пушачи в черпилнята бе пълна....
....а за непушачите - празна

Репортерска проверка показа, че са останали само две -три от популярните кафенета в Димитровград, където има зали за пушачи. Сред тях са сладкарница "Диана", "Планета 21 век", кафе "Вито". Не се пуши в бистро "Планета", пицария "Палермо", кафе "Муза" и Виенския салон. Управителят на последното заведение Деян Ганчев също смята, че трябва да се забрани цигарения дим на обществените места. Засега няма сериозен отлив на клиенти заради забраната за тютюнопушене във Виенския салон, добави още Ганчев.

Във Виенския салон вече не се пуши

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини