От х:

Днес в x:

За един ден: 11 със съмнения за хепатит в Димитровград

Нови 11 души със симптоми на хепатит отчитат здравните инспектори в Димитровград само за ден. До вчера стаистиката сочеше 14 заболели през декември и първите дни на януари, днес цифрата е вече 25 души, обобщи д-р Силвия Янева от тукашния клон на РИОКОЗ. Сред хората със съмнения за опасната болест е една учителка от димитровградско училище и две деца основни учебни заведения в града. Регистрираните по селата случай са само два, каза д-р Янева.

Тя напомни, че има повишена заболеваемост тъй като сега е сезона на хепатита, но за епидемия не може да се говори. Сред заразените няма хора от малцинствата, а такива с добро социално роложение. Основната превенция е добрата хигиена и засилен имунитет, казват специалистите. За имунизиране срещу болестта на мръсните ръце е късно, защото тя започва да действа месеци след поставянето й.

Попитахме димитровградчани какво знаят за хепатита и как се предпазват. Оказа се, че възрастното поколение бе информирано, че това е болест на мръстните ръце и е опасна за черния дроб.

65-годишният Харим Халибрям знае какво е хепатит и че добрата хигиена предпазва

Сред младите, на пръсти се брояха тези, които знаеха за хепатита или превенцията му. Най-запозната се оказа 6-класничката Гергана от ПМГ "Ив.Вазов" която бе информирана, но пък смяташе, че има епидемия от хепатит в града.

Гергана от ПМГ показа информираност за болестта

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини