От х:

Днес в x:

Полицаи и лекари са новите жертви на хепатита

Пенсиониран подполковник е една от жертвите на хепатита

109 са вече хоспитализираните с хепатит в хасковското инфекциозно отделение, потвърдиха оттам. До късния следобед вчера бяха 101. В отделението чакат за преглед и евентуален прием и други хора.

Темпът с който хасковлии се разболяват нараства, отчитат лекарите. В подкрепа на твърдението че жертви на болестта са хора с добър социален статус, сред новоприетите има лекар от харманли, полицай, военен, учител. Съотношението на разболелите се мъже и жени е приблизително 2 към 1.

В хасковските аптечни вериги има наличност на ваксината срещу Хепатит А, но търсенето е слабо казаха фармацевти. Част от големите аптечни вериги доставят единични бройки по заявка, като сроковете за доставка са от 12 до 24 часа. Една от причините за ниският интерес е и солидната цена. Най ефективната ваксина срещу Хепатит А, Хаврикс струва 48 лв и 37 стотинки и то на флакон. Ако е напълнена в спринцовка-близо 55 лв. Необходими са поне три поставяния за изграждането на имунитет. Има и комбинирана ваксина Туинрикс, за Хепатит А и Б. Тя е по-скъпа-63 лв.

Ваксиниране сега е безмислено от медицинска гледна точка, ако е идеята да се спасите от настоящата хепатитна вълна. Имунитета започва да се изгражда след 20 дни, но след първата игла следва реимунизация на 1-вия месец и отново на 6-я месец. Едва тогава сте защитени.

Все повече се налага мнението, че заразяването е тръгнало от питейно заведение или заведение за обществено хранене, което обяснява масовостта и сравнително добрия социален статус на заболелите.

Кои станаха жертви на хепатита и какви са първоначалните симптоми, чуйте от лекари и пациенти в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Престоя в инфекциозно е между 8 и 10 дни
С повишено внимание се следят заведенията за обществено хранене.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини