От х:

Днес в x:

2010-та: Годината в която читателите станаха наши репортери

Една медия съществува за читателите/зрители, слушатели/ си. Една аудитория е лицето на една медия. Двете страни са си взаимни коректори. От тяхната връзка се избистрят смисъла на новините, тяхната целесъобразност, изкристализира къде е обществения интерес. Читателите упълномощават журналистите да задават въпросите които ги интересуват, журналистите пък защитават интересите на хората, които им гласуват доверие.

През 2010-та година средно по 10 000 души на ден ни гласуваха своето доверие. Задаваха въпросите които ги интересуват, изразяваха своята лична и обществена позиция. Критикуваха, одобряваха, говореха. Не бяха безгласна буква, която безропотно, като пеленаче поглъща пюрето от идеи внушения и откровени манипулации, с които я захранваха допреди 20 години.

С които продължават да се опитват да я захранват и сега.

В този смисъл, интернет медиите са облагодетелствани, читателите им-също. За пръв път в историята на журналистиката има неотклонна обратна връзка. Дали това което сме отразили ви е интересно си проличава веднага, по компютърните статистики. Те са безпристрастни-едва ли някой може да си мисли че манипулираме Google.

Обратната връзка пък и ни позволява да се коригираме. И да не изпадаме в погрешното заблужданеие, че сме „велики” заради позицията на последно говорищия. В този смисъл, ви дължим благодарност. Вие бяхте огледалото, в което се оглеждахме.

През тази година обаче се забеляза и нещо ново. Вие решихте да ни бъдете партньори, а не само приемници на новините. Провокирани от призива ни „изпрати ни новина” вие ни изпратихте десетки сигнали, направихте ни част от своите драми и лични истории. Поискахте ни помощ, дадохте ни посока.

Проблемите по снегопочистването/ в началото на годината, не сега ) / ни позволиха да посочим рисковите улици в Хасково, които се прочуха с няколко верижни катастрофи. Една от тях, нищо и никаквата отсечка наречена 19-ти февруари, роди цели две мелета с по 4 коли. Вашият снимков материал за почистването на пътищата в хасковска и пловдивска области донесе, макар и да не е за вярване, значително подобрение в обслужването на областната пътна мрежа. Вярно, сигурно не е идеално, но е факт че катастрофите и инцидентите намаляха.

Вашият сигнал за безумните изпреварвания по Е-80 в района на Хасково-Харманли и провокираният от него видеорепортаж, превърна пътят на смърта Е-80 в..просто обикновен път, за доста дълго време. Илюстрация че добрите неща стават бавно и трудно е факта, че инцидентите отново започнаха. Нищо, ще продължаваме да се опитваме да променим нещата.

ВиК проблеми, лични драми /като бездомницата от спирката до зеленчуковия пазар/, безумни решения на местните властници/ прословутата синя зона/-получиха развитие в успешна посока благодарение на ваши сигнали за конкретни нередности. Е, синя зона и сега си има, но поне тези от общинсдкия съвет, които доскоро ни обясняваха, че тя е нормална и законна, обърнаха плочата. Нито е нормална, нито както се оказа е законна. В подобни на Хасково общини, като Перник и Добрич, съдът вече изпрати в боклука самата идея за Синя Зона.

Haskovo.net дори обърна развоя на дело. В съдебен спор между кмета Георги Иванов и бизнесмена Иван Стаматов, съдът първоначално оправда ответника по обвинение, че нарекъл кмета тъмна сила. Да де, ама в интервю за hasково.net, господин Стаматов призна че може би го е изричал това определение, не помни. Това интервю бе използвано като доказателство в съда, който на втора инстанция, призна бизнесмена за виновен по обвинение в клевета. И го накара да си плати. Надяваме се че господин Стаматов не ни се сърди. Нищо лично.

Спираме дотук, за да не изглежда всичко това като низ от самохвалства. Сигурно сме имали и неуспехи. Те са част от всяко израстване. Важното е че haskovo.net израства, развива се. Благодарение на вас ивашето активно УЧАСТИЕ в новините.

Продължавайте!

Екипът на Haskovo.net желае на всички свои читатели весело посрещане на Нова година. Здраве, щастие, късмет и кураж да промените нещата, които можете, ви желаем през новата 2011-та година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини