От х:

Днес в x:

Хепатитът ни превзе. Черната борса процъфтява. Преглед на регионалния печат

"Хепатитът превзе и урологията", чело на вестник "Новинар Юг". Само за седмица в инфекциозното отделение на хасковската болница са приети 70 души със жълтеница. При среден престой от 8 дни на пациент, капацитетът на отделението вече е изчерпан. Както често се случва по време на епидемии, болни се настаняват по други отделения, като първи в списъка е урологията, където по традиция има малко пациенти. До вчера там били приети нови 15 души. Хепатитът превзе областта след като тръгна от нчалото на септември. Първи в списъка бе Харманли, където пострадаха дори училища и детски градини. Сега заболеваемостта се разпространява в посока Хасково и Димитровград. От там са и най-многото пострадали от болестта на мръсните ръце.

Освен за населението, хепатитът е лоша новина и за болницата. По принцип, тогава областната МБАЛ би трябвало да заработва най-много пари по клинични пътеки, понеже само тук има инфекциозно отделение. Морбилите от март-април, дариха болницата с рекордни бюджети. Правителството обаче ги оряза. Така че сега колкото повече заработиш, толкова по-малко ти плащат. А хепатитът изисква скъпи медикаменти, сиреч лечебното заведение влиза в извънредни харчове. Ще стигнем до там лекарите да ни казват "За бога братя-не боледувайте"

"Без ранни автобуси на 1-ви" Поне до 8 сутринта няма да има автобуси от и за Хасково, признават превозвачи. Все пак шофьорите и те са хора. Пък и едва ли на някой ще му хареса да го вози махмурлия.

"Сарафа пак №1 на Хасково" Здравко Сарафимов от клуб "Бяла Мечка" стана за втори пореден път спортист №1 на Хасково. Трибоецът отвя конкуренцията със среброто си от европейско първенство. Цялата 5-та страница е посветена на вчерашната класация за най-добрите хасковски спортисти. Като цяло, тя се получи доста обективна и добре подредена. С едно изключение- тенисиста Григор Димитров е чак на 5-то място, а както сполучливо се изрази един от присъствалите на церемонията-"Гриша го знаят дори аборигените, а тези спортисти-само роднините им".

"ЕТ купи за 130 хиляди перлата на Шарапаните" водещо на страница 3-та. 32 годишният едноличен търговец Методи Чаушев от Минерални бани се сдоби с хижа Шарапаните на намиращата се в ликвидация хасковска цигарена фабрика. Процедурата е била обжалвана в съда, но заключението на Темида е че всичко е законно.

"Службите на крак, черната борса процъфтява" зове "Хасковска Марица" от своята първа страница. "Черната борса" са безакцизните цигари в "Република" и най-вече продаващите домашна ракия и вино по кварталите и пред Малък Бизнесцентър.

Тази година винпромите предложиха много ниски искупни цени за гроздето. В нашия регион им удариха по едни майни и вкараха гроздето в бъчви. Сега го продават. Харчи се страшно-хем пиенето е от грозде, хем е по-евтино. Начин да удариш по монопола на винпромите, които хем безконтролно си определят цената на гроздето, хем си слагат такива цени на алкохола, каквито удовлетворяват техните бизнес интереси. Контрабандата на цигари пък си я направи парвителството с безумните си акцизи. Пазарът не търпи вакуум-като има нужда от евтини цигари, те ще се произвеждат и продават.

"100 лв глоба за невписване в домовата книга" на страница 4-та. Въпреки удължения срок само 680 домакинства са се регистрирали. Не е ясно обаче колко подлежат на такава регистрация. Тя се въведе след промените в закона за етажната собственост. "Преброяването" на живеещите в панелките се прави  за бъдещото изискване всички блокове да се санират. Повечето са в окаяно състояние, но живущите нехаят. До момента в който не почнат да им натрисат глоби и за това.

"Даскали пестят от децата, раздават си бонуси"-заглавие над главата. Материала е водещ на втора страница. Темата са коледните премии раздавани в училищата. Практиката е почти повсеместна в цялата област, разкрива статията. Всеки директор е "автономна област" и има право да изразходва излишъците от делегираните бюджети както намери за добре. Повечето директори заделиха пари за нафта за януари, оставиха си резерв за непредвидени разходи и пак им стигнаха пари за премии. Така че децата са осигурени, учителите им с пари също и това предполага нормален учебен процес, без "пестене".

Тук проблема е друг-училищата не правят ремонти, дори когато се налага, а чакат на общините. Последните пък са в криза и не се захващат. Отделен е въпроса доколко парите от делегираните бюджети стигат за един капиталов ремонт.

"Военен експерт закрива поделение 54 050" на страница 3-та. Това е зенитно-ракетния дивизион на Кенана. Там не знаят такова нещо. Предполагат, че големите съкращения в армията ще засегнат само северна България. Слухът за съкращаването на кенанското поделение тръгва от интервю в национална медия на уволнен наскоро "експерт" от министерството на отбраната.

Това бе по интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини