От х:

Днес в x:

Канят местен лекар в Париж срещу 15 000 Є

Д-р Първанов отива в "столицата на света"

Хасковлията д-р Митко Първанов, който в момента завежда харманлийското интензивно отделение, има предложен договор за работа от престижна клиника във френската столица Париж. Месечното възнаграждение на специалиста ще е 15 хиляди евро. Сумата дори не се счита за голяма за изтъкнати анестезиолози като д-р Първанов. Лекарят има над 30 годишен стаж в системата, много от който в хасковската областна болница. Считан за един от най-добрите анестезиолози в страната.

Лекарят е склонил да разгледа офертата на французите след като изпаднал в остра финансова нужда. Дъщеря му е била приета да учи медицина в Харвард, една от 20-те измежду хиляди кандидати, похвали се гордият татко. Таксите за обучение обаче са чудовищни , измерват се с много хиляди долари. Затова и Първанов обмислял гурбета във Франция.

Все още специалистът не е решил дали ще приеме, ангажиран по сформиране на харманлийски ОАРИЛ. До момента 4-ма лекари са подписали с местната болница, почти завършени са преговорите с 5-ти. Очаква се още един специалист да пристигне от закриваната от следващата година болница в Крумовград. С което специалистите в Харманли ще станат 6, а местното интензивно ще покрие 2-ро ниво на компетентност-характерното за областните болници. Такова имат и в Свиленград. За справка хасковският МБАЛ са с 4-ма анестезиолози, при 5 необходими, след като двама специалисти напуснаха ОАРИЛ през последните месеци. Ръководството спешно води преговори за привличане на лекари от закриващи се лечебни заведения.

„В България останахме 400-500 анестезиолози. На 120 болници, може лесно да пресметнете по колко лекари остават“ коментира Първанов по повод за огромния глад в страната към тези специалисти. Без анестезиолог не може да се извърши нито една операция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини