От х:

Днес в x:

Еколози: Каолин и РИОКОЗ виновни за арсена във водата

Емо Георгиев и инициативния комитет на Меричлери хвърлиха вината върху Каолин и Риокоз

Взривателните дейности на кариерите на фирма Каолин в района на Меричлери и Великан са причина за просмукването на арсен в питейната вода на двете селища. Това заяви лидерът на Екогласност Емил Георгиев на нарочна пресконференция. Има три варианта за арсен във водата. Умишлено замърсяване, земетресение или минни дейности в района на вододайните зони. Земетресение е нямало, категорично бе отречено за умишлено замърсяване. Единствената минна дейност в района е на Каолин, обобщиха еколозите. „Още от август предупреждаваме че осъществяваните взривни дейности на Каолин в района на кариерите до Крум и Меричлери ще доведат до поражения върху водата.

Сега те са налице“ заключи Георгиев.

Другата тежка отговорност е на Регионалната здравна инспекция. От май тя е знаела за завишеното съдържание на арсена, а го оповестява през декември. По този начин директно нарушават член 14 от закона за достъп до обществена информация. В него е записано, че държавните институции са длъжни да предоставят информация за случаи, които застрашават здравето и живота на хората. В случая говорим за укрита информация. „Не били на себе си, като прочели че водата в Меричлери била отровна. Ами да,  отровена е. Арсена е отровен“ избухна лидерът на Екогласност. В случая той визира реакцията на шефа на РИОКОЗ д-р Делчо Янев на публикация в Haskovo.net от 10-ти декември „Три села отровени с вода“.

Ако те не се чувстват добре заради това че нещата се назовават с истинските им имена, защо не питат как се чувстват хората от Меричлери, които пият тази вода, допълни той.

Съдим ги и тях и министерството на околната за престъпление по служба, заканиха се от Екогласност и хората от Меричлери. Там все още са на водоноски, защото съдържанието на арсен в питейната им вода продължава да е високо.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини