От х:

Днес в x:

Парите не миришат. Хасковските тоалетни-да

Оказа се че има и такъв ден-на тоалетната. От 2002-ра година когато се празнува по света, акцентът пада върху обществената тоалетна. Да не останем по назад и ние започнахме да го отбелязваме.

Малцина обаче знаят че това понятие „обществената тоалетна“ за пръв път се е завъртяла в публичното пространство преди около 2000 години. Не че и преди е нямало, но тогава са влезли в устите на хората. При това на тези които ги измислили-римляните. Някъде в началото на новата ера, римският император Тит Флавий Веспасиян се озовал съвсем без пари. А му трябвали за да издържа повече от 300 хиляди легионери, бранещи огромната империя. Всичко вече било обложено с данъци, освен...обществените тоалетни. И императорът им натресъл таксите. За римляните плащането на данъци било свещен дълг. Можеш да прелюбодействаш, да крадеш/особено ако си аристократ/, че даже и да убиваш и да ти се размине. Но ако не си платиш на хазната отиваш на дръвника при това няма значение дали си роб или аристократ.

Възмутен от данъка бил дори синът и бъдещ император Тит Флавий. От името на народа той внесъл жалба до императора-не го ли е срам да облага такава естествена човешка нужда. Пък и някак си било мръсна работа, добавил от себе си гнусливия принц. Император Тит му затворил устата със знаменитата си фраза- „Парите не миришат!“ За 2 хиляди години тази фраза се използвала през път и над път и повечето забравили първоизточника и-обществената тоалетна.

Тоалетната на зеленчуковия пазар е често посещавана
Поглед отвътре

За разлика от парите събирани от нея, обществените тоалетни в Хасково миришат. И то доста. Или на екскременти или на хлорна вар и дезинфектанти, все едно че си обект на химическа атака.

В Хасково има обществени тоалетни при това цели 5. Правят отличен оборот-между 100 и 300 души в зависимост от местоположението. Най-посещавани са тия на автогарата и на зеленчуковия пазар. Цените са народни-по 30-40 стотинки за облекчаване. Може и тоалетна хартия да ти дадат. Доскоро нямаше значение в обществена тоалетна ли си или в някой занемарен подлез-беше еднакво гнусно. Сега поне има фаянсови плочки. Връзките с миналото са запазените клекала. И както вече споменахме-убийствената миризма. Но не навсякъде е така.

Бившата обществена тоалетна до Театъра сега изглежда различно

Всички тоалетни са отдадени от общината под наем. Някои от тях обаче са дадени на собственици на заведения. Разликата е видна. Тоалетната до театъра се стопанисва от близкото заведение известно на хасковлии като „Версай“. Вътре е чисто като аптека. Теракот дограми, хигиена, всички необходими консумативи за ползващите услугата. Ухае на пролет. Подобно е положението в обществената тоалетна до пощата. Тя е към кафенето „Чилаут“. Там дори ти пускат музика докато си вътре. Напълно си заслужава 50-то стотинки. ХЕИ изисква тоалетни и за всяко питейно заведение. В повечето случаи те са без пари за клиентите. Другаде се заключват/ представяте ли си !!!/ и ти искат 50 стотинки. Пълно щастие може и да няма, но затова пък има рядко щастие. Което не търпи преговори за ключ.

Разликата отвътре е фрапираща-сега цари чистота

Все повече хасковлии се обръщат към услугата обществена тоалетна. Поне я има, макар и с частен привкус. За разлика от обществените чешмички. От тях в Хасково няма нито една, защото така и си останаха държавни/общински/.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини