От х:

Днес в x:

Свещено: Всеки богат дава на 7 бедни за Байряма

Едно от наречените за бедните животни

Писано или не, всеки по-заможен дарява на 7 по бедни месо и храна за Байряма. Това заяви бившия замкмет Фикрет Вели в началото на днешния свещен за мюсюлманите празник. Курбан Байрямът продължава три дни. Има две свещени заръки-да се помириш с всеки с който си се карал или обидил и да раздадеш на по-бедните от теб. Понеже шефът на ВиК Бунар се счита за по-облагодетелстван от съдбата, той освен на 7-те семейства ще дари и цялото си родно село Паничково, Кърджалийско. За хасковските празнуващи пък са отредени 7 коча. Ангажиран е касапин от Германия със 20 години стаж. За минути коли, одира и разфасова животните на порции които се изпращат на планираните за даряване. Едва после фамилията на Фикрет ще седне на трапезата за да опита агнешко.

„Курбана не е в казани. Курбан значи да принесеш жертва“ обясни разликата стопанина. Въпрос на чест е да заколиш животно. Изискваният са то да е здраво за да са здрави всичко в къщата и да е на поне 1 година. Животното трябва да е мъжко, колкото по големи са рогата-толкова по-добре. Празникът се води от патриарха на фамилията, на този ден по-младите целуват ръка на по-възрастните. В мюсюлманския свят байрямът продължава седмица. „Тука не сме Турция, Европа сме и го празнуваме само три дни. Хората работят“ уточняват стопаните. И пожелават на българи и турци, здраве късмет и щастие в семейството и прошката да властва в него.

Фикрет Вели и синът му Шенко ще дарят цяло село
Професионален касапин от Германия бе ангажиран за Байряма

Християните имат аналогичния празник-Сирни Заговезни който се чества 40 дни преди Велик ден. На 14-ти ноември, преди два дни, пък бе аналогичния празник Коледни заговезни.

Г.Христов

Мюсюлманите поздравяват всички българи със свещения празник

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини