От х:

Днес в x:

Почасова грижа за лежащо болни от общината

Тежко болните ще бъдат обгрижвани почасово по програма на община Хасково

81 тежко болни и инвалиди ще бъдат обгрижвани от лични асистенти в стартиращата от ноември социална програма на община Хасково. „Личен асистент“ за пръв път се осигурява от местната администрация, досега тя бе във функциите на регионалната дирекция социално подпомагане. Набират се хора с доказани 90% увреждания и неработоспособност. За тях ще се грижат 14 месеца-до март 2012 година. Асистентите ще бъдат осигурявани почасово в зависимост дали са работещи хора или безработни. Максималната заетост е 120 часа месечно. Асистенти могат да бъдат всички, не само безработни, роднини или хора с опит в сферата. За финансиране на програмата общината ще получи 200 хиляди лева.

От 90%-ния минимум има и изключения, уточни Стоянка Перчемлиева директор социални дейности в местната община. Допускат се и лица с 80% увреждания, но ако имат заболявания които им пречат да се обслужват сами. За пример се дават ментални заболявания. Други изключения са за деца до 16 години, като минимума е 50 % .

Документите за участие в програмата се подават в община Хасково от 8-ми до до 22-ри ноември. В този първи етап ще се наберат 32 лежащо болни и техните асистенти. Те ще бъдат изцяло от листата на чакащите в дирекция социално подпомагане, тоест такива които не са били обхванати от сегашните социални програми. От 10-ти до 24-ти януари ще се набират документи за още 49 души. Те обаче ще са от досегашните оперативни програми „Личен асистент“ на социалното министерство, които приключват точно тогава. Има и трети етап-ноември догодина, за който ще се отпуснат допълнителни бройки.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини