От х:

Днес в x:

Безпаричие спря водоснабдяването на хасковско село

Водоснябдяването продължава да е голям проблем за хасковските села

Липсата на средства остави по-голямата част от хасковското село Любеново без вода, оплакаха се местни жители. В сигнал до Haskovo.net те изразиха недоумението си защо стартиралия през 2007-ма година проект за водоснабдяване на селото е свършил наполовина. Водоснабдена е само долната, южна част на Любеново. Северния край и по-високите части остават без вода. Малкото жители разчитат на старите герани.

„Парите свършиха. Успяхме само в южния край, търсим още средства“ обясни кметът Бойдев. Той обясни, че проектът от 2007-ма година е бил за доставяне на прясна вода от помпената станция край село Родопи до Любеново, около 7 км, а не за водоснабдяване на селото. Стойността на проекта е била 300 хиляди лева. „Кметът на Хасково тогава отпусна още 104 хиляди лева за водоснабдяване по къщите, но тези средства не стигат за цялото село“ каза Бойдев. Всяка година пуска докладни до Обс Хасково за довършване на водопровода, но влиза в положение-криза е. За съжаление, Любеново не може да кандидатства по програмата за развитие на селските райони, защото населеното място трябва да е над 300 души. По постоянен адрес в селото има 83-ма човека, реално живеят около 150.

Куриозът е че при проливни дъждове и последващите ги наводнения, целия район около Подкрепа, Родопи, Стойково, Любеново и Динево остава под вода. През февруари тази година, съседното Динево бе откъснато тотално от света заради придошлите реки Хасковска и Олу дере. Проблеми с водоснабдяването имат обаче почти всички села в района.

„Нямаме отношение към проблема. За съжаление по всички проекти за канализация и водоснабдяване, бенефициент може да бъде само общината“ коментира началникът на областното ВиК Петко Стойчев. „Можем само да ремонтираме“ допълни той.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини