От х:

Днес в x:

Антон награден от президента, стяга кандидатстване в Масачузетс

Хасковският талант в информатиката Антон Анастасов стана първия хасковлия получил наградата „Джон Атанасов“. Това е най-престижната награда за постижения в информатиката у нас. Тази сутрин възпитаникът на хасковската математическа гимназия получи призът лично от ръцете на президента Георги Първанов.

От три години насам, наградата се дава и на ученици, преди е била само за професионалисти. За признанието хасковлията се пребори с целия национален отбор по информатика. Той бе избран от специална комисия включваща професори и академици по информатика и математика. Въпреки престижът, наградата представлява само един плакет и снимка с президента. Финансов стимул няма, може би защото парите не са най-важното нещо.

Точно от пари ще се нуждае Антон ако сполучи в опита си за кандидатстване в престижния Масачузетски технологичен университет в САЩ. Въпреки, че е приет без конкурсен изпит в Софийския университет, младежът иска в Америка и в момента усилено зубри английски. На този език ще бъде изпитът TOEFL. За втория изпит SAT няма притеснения - там всичко е математика, с която Анастасов няма проблеми. Проблеми ще има с финансирането, защото дори и спечелена пълна стипендия не покрива следване в щатските университети.

Г.Христов

Антон вляво, до президента
4 участия на международни олимпиади и два медала е спечелил до момента хасковския супер талант
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини