От х:

Днес в x:

Болници връщат пациенти, приемът свит с 1/4

Пациентите в болниците намаляват, болниците ги връщат

Общинските болници в региона връщат пациенти за планови операции научи Haskovo.net. Обслужват се само спешни случаи или изострени хронични състояния. Заради връщането на болни, приемът в лечебните заведения е паднал с ¼ до 1/3. От 420 обичайно лежащо болни в Харманли, в момента там има по-малко от 300. В Димитровград свиването е около 25 %.

„Връщаме всички които са за очни операции или манипулации. Има листа на чакащите пациенти и в нервно отделение. Там връщаме диабетните полиневропатии, които търпят отлагане“ каза управителят на „Света Екатерина“ Димитровград д-р Здравко Наков. Иначе хирургията си оперирали всичко, отлагане се допускало само при някои случаи на херния.

В Свиленград отлаганията стават в края на месеца, за да се хване делегирания бюджет за следващия. Както е известно касата отпуска на всяка болница лимитирана сума и не плаща никаква дейност над нея. „Пациентите през август и септември намаляха“ призна упратилеят д-р Димитър Ермов. Болниците са принудени да връщат пациенти, защото всяка дейност извън делегираните бюджети е за сметка на работещите в болницата, т.е. допринася към загубите на лечебното заведение

Само хасковската многопрофилна болница обявиха че не връщат пациенти, макар тя да е най-ощетената от касата. В областната болница повече се вълнуван дали утре ще се получат парите, след имформацията че днес е пристигнало плащане от касата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини