От х:

Днес в x:

30 се борят за едно учителско място

Младите учители по училищата липсват

По 30 учители кандидатстват за всяко от свободните места в системата на образованието, информира началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов. Най-голям е напливът за начални учители и такива по български език и литература. Справката, местният образователен шеф направи по питане на Haskovo.net по повод многото обявени свободни места в регионалното образование само дни преди първия учебен ден 15-ти септември. „Няма да имаме проблем с липса на учители, дори обратно“ констатира Панайотов.

Оказва се че много хора искат да се върнат в системата, след като са я напуснали заради частен бизнес и други планове. Сега обаче заплащането на педагозите е повишено, оптимизацията в училищната мрежа е приключила, което дава сигурност за работното място. Допълнително и образователната система бълва много кадри.

Младите даскали обаче почти нямат шанс. Само един младши учител е назначен, в свиленградското „Иван Вазов“. При категоризацията на педагозите отпреди година се оказа че в областното образование няма назначени млади кадри. Почти всички бяха със статут на “старши“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини