От х:

Днес в x:

Депутатка от ГЕРБ лобира за възраждането на медицинския колеж в Хасково

Фани Христова

Хасковската депутатка от ГЕРБ Фани Христова съдейства за възстановяването на медицинския колеж в Хасково, съобщиха от местния пресцентър на управляващата партия.

Академичният съвет на Тракийския университет в Стара Загора е взел решение за стартиране на процедура по откриване на хасковски филиал към висшето учебно заведения. В него ще се обучават медицински сестри и акушерки за степен „бакалавър”. В съществуващия Учебен център в момента се провежда езиково обучение за чуждестранни студенти и курсове за “Болногледачи”, “Медицински секретари” и “Масажисти”.

Фани Христова е завършила УПК в колежа, а след това като юрист е била лектор на пет випуска със специалност ”социален работник”. Преди година бившите й колеги, сега работещи в Учебен център към Тракийския университет-Стара Загора, я потърсили за съдействие.

Мотивите за разкриване на филиал в Хасково се основават на анализа на здравно-демографската ситуация в Южна България и по-специално в Източно-Родопския регион и повишените потребности от специалисти по здравни грижи -медицински сестри и акушерки. Местоположението на филиала в региона на практика намалява финансовите разходи за обучение.

Според обобщените данни от проведено изследване, мнозинството от гражданите, участвали в анкетното проучване считат, че застаряването на населението в региона предполага нужда от здравни грижи и необходимост от обучение на такива специалисти. По тяхно мнение разкриването на филиал ще възроди традицията на медицинското образование в Хасково и ще създаде възможност областният град да придобие нова визия с висше учебно заведение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини