От х:

Днес в x:

0 °C

Стотици зрелостници висят със здравни осигуровки

За абитуриентите завършването е празник. Незабавно започва сблъсъкът с реалността

Стотици ученици завършили тази година 12-ти клас, са пред прага на прекъсване на здравносигурителни права, заради неплатени здравни вноски. За случая сигнализираха родители, които с изумление констатирали, че изкласилите им отрочета дължат на държавата здравни вноски за 2 месеца. При 3 неплатени осигуровки, здравните права се прекъсват и лицето няма право на безплатна медицинска помощ.

Причината е, че 12-токласниците са навършили 18 години и при напускането на училище никой не е длъжен да ги осигурява. За повечето зрелостници, краят на учебната година е прелюдия към влизане в университет, където отново държавата поема осигуровките. Малцина обаче си дават сметка, че до началото на академичната учебна година, 1-ви октомври, има много повече от три месеца. Здравното осигуряване в училищата се прекратява през май, когато зрелостниците завършват.

Така през юни, юли, август и септември, лицето се води неосигурено. Някои ВУЗ-ове започват годината през септември, но фаталните три месеца с неплатени осигуровки са вече факт. Тъй като няма практика данъчните да информират лицето за прекъснати здравни права, обикновено новината се научава от личния лекар или зъболекар при заболяване.

„Родителите които са разбрали са късметлии” коментира майка на миналогодишен абитуриент, изпадала в подобна ситуация. Ранното откриване на проблема е заради засилващото се кандидатстване в чужбина или при друго излизане зад граница, когато се иска европейска здравна карта. Тогава справката в НАП е задължителна.

„Държавата плаща здравни вноски в зависимост от подадената от училищата информация. Ако декларират, че лицето е ученик, държавата му поема осигуровките” коментираха от пресслужбата на НАП в Хасково.

Любопитен казус възниква с тези ученици които са скъсани на тазгодишните матури. За областта те са близо 700. Ученици ли са те до поправката или не? „Те могат да си вземат матурите след 5 или 10 години, пак ли ще са ученици и ще чакат на държавата” риторично попита експертът Христина Боева от Регионалния инспекторат. След половиндневно консултиране, становището на образователните експерти се позова на стара наредба, според която ученикът е ученик до първата поправка на матурите. Тоест до септември. Нататък престава да бъде ученик, макар да няма диплом за средно образование.

„Родителите се предупреждават на родителски срещи за предстоящата промяна в здравния саттус на децата им, коментираха школски директори в Хасково. Отделен е въпросът колко от тях чуват това, допълниха те.

Най-добре всеки 12-токласник да си плати на държавата вноските за юни и юли. Така дори и да влезат в университет през октомври, правата ще им бъдат непокътнати защото няма да са минали трите месеца, препоръчаха от хасковските данъчни. Вноската на сомоосигуряващо се лице е 16.80 лв на месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини