От х:

Днес в x:

23 °C

Стотици зрелостници висят със здравни осигуровки

За абитуриентите завършването е празник. Незабавно започва сблъсъкът с реалността

Стотици ученици завършили тази година 12-ти клас, са пред прага на прекъсване на здравносигурителни права, заради неплатени здравни вноски. За случая сигнализираха родители, които с изумление констатирали, че изкласилите им отрочета дължат на държавата здравни вноски за 2 месеца. При 3 неплатени осигуровки, здравните права се прекъсват и лицето няма право на безплатна медицинска помощ.

Причината е, че 12-токласниците са навършили 18 години и при напускането на училище никой не е длъжен да ги осигурява. За повечето зрелостници, краят на учебната година е прелюдия към влизане в университет, където отново държавата поема осигуровките. Малцина обаче си дават сметка, че до началото на академичната учебна година, 1-ви октомври, има много повече от три месеца. Здравното осигуряване в училищата се прекратява през май, когато зрелостниците завършват.

Така през юни, юли, август и септември, лицето се води неосигурено. Някои ВУЗ-ове започват годината през септември, но фаталните три месеца с неплатени осигуровки са вече факт. Тъй като няма практика данъчните да информират лицето за прекъснати здравни права, обикновено новината се научава от личния лекар или зъболекар при заболяване.

„Родителите които са разбрали са късметлии” коментира майка на миналогодишен абитуриент, изпадала в подобна ситуация. Ранното откриване на проблема е заради засилващото се кандидатстване в чужбина или при друго излизане зад граница, когато се иска европейска здравна карта. Тогава справката в НАП е задължителна.

„Държавата плаща здравни вноски в зависимост от подадената от училищата информация. Ако декларират, че лицето е ученик, държавата му поема осигуровките” коментираха от пресслужбата на НАП в Хасково.

Любопитен казус възниква с тези ученици които са скъсани на тазгодишните матури. За областта те са близо 700. Ученици ли са те до поправката или не? „Те могат да си вземат матурите след 5 или 10 години, пак ли ще са ученици и ще чакат на държавата” риторично попита експертът Христина Боева от Регионалния инспекторат. След половиндневно консултиране, становището на образователните експерти се позова на стара наредба, според която ученикът е ученик до първата поправка на матурите. Тоест до септември. Нататък престава да бъде ученик, макар да няма диплом за средно образование.

„Родителите се предупреждават на родителски срещи за предстоящата промяна в здравния саттус на децата им, коментираха школски директори в Хасково. Отделен е въпросът колко от тях чуват това, допълниха те.

Най-добре всеки 12-токласник да си плати на държавата вноските за юни и юли. Така дори и да влезат в университет през октомври, правата ще им бъдат непокътнати защото няма да са минали трите месеца, препоръчаха от хасковските данъчни. Вноската на сомоосигуряващо се лице е 16.80 лв на месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини