От х:

Днес в x:

Стотици зрелостници висят със здравни осигуровки

За абитуриентите завършването е празник. Незабавно започва сблъсъкът с реалността

Стотици ученици завършили тази година 12-ти клас, са пред прага на прекъсване на здравносигурителни права, заради неплатени здравни вноски. За случая сигнализираха родители, които с изумление констатирали, че изкласилите им отрочета дължат на държавата здравни вноски за 2 месеца. При 3 неплатени осигуровки, здравните права се прекъсват и лицето няма право на безплатна медицинска помощ.

Причината е, че 12-токласниците са навършили 18 години и при напускането на училище никой не е длъжен да ги осигурява. За повечето зрелостници, краят на учебната година е прелюдия към влизане в университет, където отново държавата поема осигуровките. Малцина обаче си дават сметка, че до началото на академичната учебна година, 1-ви октомври, има много повече от три месеца. Здравното осигуряване в училищата се прекратява през май, когато зрелостниците завършват.

Така през юни, юли, август и септември, лицето се води неосигурено. Някои ВУЗ-ове започват годината през септември, но фаталните три месеца с неплатени осигуровки са вече факт. Тъй като няма практика данъчните да информират лицето за прекъснати здравни права, обикновено новината се научава от личния лекар или зъболекар при заболяване.

„Родителите които са разбрали са късметлии” коментира майка на миналогодишен абитуриент, изпадала в подобна ситуация. Ранното откриване на проблема е заради засилващото се кандидатстване в чужбина или при друго излизане зад граница, когато се иска европейска здравна карта. Тогава справката в НАП е задължителна.

„Държавата плаща здравни вноски в зависимост от подадената от училищата информация. Ако декларират, че лицето е ученик, държавата му поема осигуровките” коментираха от пресслужбата на НАП в Хасково.

Любопитен казус възниква с тези ученици които са скъсани на тазгодишните матури. За областта те са близо 700. Ученици ли са те до поправката или не? „Те могат да си вземат матурите след 5 или 10 години, пак ли ще са ученици и ще чакат на държавата” риторично попита експертът Христина Боева от Регионалния инспекторат. След половиндневно консултиране, становището на образователните експерти се позова на стара наредба, според която ученикът е ученик до първата поправка на матурите. Тоест до септември. Нататък престава да бъде ученик, макар да няма диплом за средно образование.

„Родителите се предупреждават на родителски срещи за предстоящата промяна в здравния саттус на децата им, коментираха школски директори в Хасково. Отделен е въпросът колко от тях чуват това, допълниха те.

Най-добре всеки 12-токласник да си плати на държавата вноските за юни и юли. Така дори и да влезат в университет през октомври, правата ще им бъдат непокътнати защото няма да са минали трите месеца, препоръчаха от хасковските данъчни. Вноската на сомоосигуряващо се лице е 16.80 лв на месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини