От х:

Днес в x:

Българската криза удари и траките

Георги Нехризов на разкопките. Щерната е горе на върха, вляво от археолога се намират останките от раннохристиянската църква

В разгара на инокомическата криза драстично са орязани парите за археологически проучвания. Групата на Георги Нехризов на Глухите камъни край Малко градище тази година е със съвсем орязан бюджет. Въпреки желанието си общината в Любимец не може да отпусне никакви пари за разкопки. „Все пак намериха начин да ни помогнат – с транспорт“, уточни Нехризов.

Само няколко млади момчета и момичета участват тази година в разкопките в уникалния скален комплекс. Освен прочутите скални ниши, дело на древните траки, там бе открита и раннохристиянска църква. Миналото лято стана ясно, че стените й са били взривявани с бомби от иманяри. Въпреки щетите археолозите успяха да спасят доста от останките на храма.

Изсечените в скалата стъпала, които водят до щерната на върха на хребета (щерна е резервоар за вода), първоначално бяха смятани за дело на траките. Нехризов обаче се съмнява в това. „Видът на инструментите, техниката „рибена кост“ говорят за по-късна изработка“, смята той.

Раннохристиянската църква се е издигала на възвишение и е била достъпна единствено от изток. По канон обаче от изток не може да има вход за храм. Затова някогашните строители са изсекли стъпалата до щерната, оставили са проход между скалата и стената на църквата и са направили вход откъм север. Огромните ниши до стената на храма пък според археолозите са били място за покръстване. Там са потопявали във водата, стичаща се по улеи от щерната, и са покръствали в християнската вяра, обясни Нехризов.

Малко по-надолу по-склона археолозите разкопават на място, където е имало тракийска постройка. Културният пласт е на дълбочина метър и половина. По преценка на Георги Нехризов находките са от 5 в. преди Христа. Той се надява да открият още по-ранни следи от античността.

„Целият този комплекс може да се превърне в излючително атрактивен туристически център, ако се намерят пари“, убеден е археологът.

„Още отсега много хора проявяват интерес и идват на разкопките“, разказа той. Туристи пристигали всеки ден, въпреки че пътят е ужасен, с огромни дупки от тежките камиони на дървосекачите. „Ще са необходими много пари, за да се превърне това място в туристическа атракция, въпреки че има страхотен потенциал“. Явно обаче поради кризата няма да можем да покажем на света уникалното наследство на древните траки.

Архелозите все още не са дали задоволително обяснение и на открития миналата година символ, изкопан в една от скалите. Той представлява елипса, подобна на ладия, кръст, който обаче няма религиозен смисъл, и две успоредни черти. „Продължаваме да търсим праводоподобно обяснения на находката“, каза още Нехризов.

Тодор Кръшков

В тази скална ниша, според последната теория на археолозите, се е извършвало покръстване

Скалните ниши, дело на траките. И досега няма правдоподобно обяснение за преднаначението им
Георги Нехризов
Разкопките на аттичното селище в подножието на останките от църквата
Неразгаданият символ на траките
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини