От х:

Днес в x:

Два митинга в Меричлери се разминаха без бой

Протестиращите срещу Каолин

Два паралелни митинга се проведоха днес в димитровградското градче Меричлери.  Единият протест бе поведен от „Екогласност” – на разклона за града, другият бе в центъра – на подкрепящи Каолин и неговата кариера „Великан”.

На разклона се събраха стотина протестиращи, които издигнаха своите искания за спиране на работата в кариерата. Те се опасяват за сондата за питейна вода в близост до кариерата, както и за минералния извор, само на 1.5 км. от взривовете.

„Кметицата излъга, че е проведено обществено обсъждане на инвестиционните намерения на Каолин”, гневяха се меричлерци. Те смятат, че държавните институции – РИОСВ, ВиК, както и чиновници от министерствата, защитават корпоративните интереси на фирмата на Иво Прокопиев, обричайки населението да живее в прах и унищожавайки природните дадености и културно историческите обекти в района.

Някои от недеволните открито обвиниха кметицата Ваня Славова в корист - че е взела пари, за да брани интересите на компанията. Управничката на Меричлери обаче бе събрала смелост и също пристигна на разклона при митингуващите, където раздаде пет шест интервюта. Тя обясни, че няма никаква опасност нито за питейната вода, нито за минералния извор край Меричлери, доказвано от ескпертизите на няколко институции.

В същото време в центъра на градчето пък се бяха събрали няколко десетки жители, предимно от работещи на кариерата, които искаха да защитят работата и хляба си. „Фалшивите еколози – вън от Меричлери”, гласеше огромен плакат, който те разпънаха срещу обективите. В защита на техните интереси се обявиха от димитровградската организация на КНСБ. Синдикалният шеф Продан Проданов пристигна лично да ги увери, че правата им ще бъдат защитени.

„Миньорските синдикални организации в страната са уведомени за нечистоплътната атака срещу „Каолин”, която може да доведе дотам, че да изгубите работата си. 30 000 миньори са готови да се вдигнат в защита на вашите интереси, ако това стане”. Това заяви пък шефът на националния миньорски синдикат към КНСБ Пенчо Токмакчиев.

Двата митинга бяха охранявани от множество полицаи. Предвидливо отредените места за двата протеста – далече едно от друго, предотврати евентуални сблъсъци. Каквито със сигурност би имало при ескалиралите емоции на протестиращите.

Още подробности за напрежението в Меричлери вижте във видеорепортажа

Тодор Кръшков   

Другият протест - в центъра, бе срещу протестиращите срещу Каолин
Кметицата на Меричлери Ваня Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини