От х:

Днес в x:

27 хасковски училища със само един лекар

Липсата на щатни медици изисква дори за рутинно кръводаряване да се изпращат хора от хасковската болница

Само един лекар има назначен в училищата в хасковска община. Това е д-р Анюта Лозева в хасковското ОУ „Христо Смирненски“. Останалите са фелдшери. Това уточни замкметът Венко Точевски по повод лансираната на общинска сесия възможност, общинските училища да поемат издръжката на медицинския си персонал. Към настоящия момент заплатите на тези лица се изплащат от общината, а самите медици се числят към дирекция социални дейности към местната община.

По закон на всеки 800 души трябва да има един медик, независимо лекар или фелдшер. Доста хасковски училища обаче нямат тази бройка и съответно щатно медицински лице. Стига се до ситуацията един фелдшер да обслужва две, че и повече училища. Що се отнася до лекари и без това желаещи за подобни позиции в училищата, няма.

На теория, всеки директор който разполага с делегиран бюджет може да назначи лекар или фелдшер на който да се плаща от излишъка в делегирания бюджет. В част от хасковските училища обаче има и без това повече щатове от основните, а когато налице е излишък, той се инвестира в капиталови ремонти. Така се процедира и тази година след като се разбра, че в общинския бюджет се оказа че няма пари за ремонти на общинските училища.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини