От х:

Днес в x:

Дом „Надежда“ пламна в шарка

Директорът на дом "Надежда" разпореди ограничаване на контактите на децата с външния свят

Шарка разболя 32 деца и директора на социалния дом „Надежда“ в Хасково. Епидемията от варицела се разразила в началото на юни и продължила в следващите няколко седмици, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Още в началото на епидемията изпълняващия длъжността директор Биляна Петрова разпоредила контактите на децата с външния свят да бъдат ограничени. Именно така се предполага, че е проникнала заразата. Част от 60-те деца са посещавани ежеседмично от родителите си, други излизат в „отпуска“ при семействата си. Заразяването с варицела пък става изключително лесно-по въздушно капков път.

За няколко седмици, половината от над 60-те деца се разболяват заедно със самата Биляна Петрова. В момента огнището е стихнало, само едно дете е с клинична картина.

Варицелата е известна с тежкото си прекарване, особено при възрастните. Съпроводено с обрив и висока температура. След изкореняване на вариолата, именно варицелата е най-едрия вид шарка която разболява в България. Макар възстановяването от нея да е пълно, за известен период от време организмът е с напълно сринат имунитет. Взимат се превантивни мерки децата от дома да не станат жертви на допълнителни инфекции.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини