От х:

Днес в x:

Много шум за нищо: Места в изобилие в ЦДГ-тата

В ЦДГ 20 децата гледат анимационно филмче

В 4-те дежурни детски градини в Хасково има достатъчно свободни места. Това показа проверка на Haskovo.net в някои от заведенията, посочени от общината като „дежурни“ през целия летен сезон.

Очаквания огромен наплив на деца от други детски градини не се състоя в дежурната ЦДГ 20 „Весели очички“. Тя е зад ОУ „Иван Рилски“ и в центъра, като е и най-близка за по-голямата част от кв. Орфей. За лятото са заявени 88 деца, но сега в заведението има точно 70. „Имахме готовност за 4 групи, но сега са формирани само три, обясни заместващата директорката учителка Недялка Любенова. В случай на наплив, персоналът може да реагира своевременно. Иначе откъм материална база ,ОДЗ-то може да поеме над 140 малчугана.

В ЦДГ 19 на булевард Васил Левски ситуацията е почти същата. Заявените са 73 деца. Реално са с 20-тина по-малко. Капацитетът на заведението е 110 места. Малката посещаемост е позволила на 2 учителки и една лелка да излязат в отпуск. „И да искаме не може всички да се извъртим“, със съжаление отбеляза детската учителка Мария Иванова. Отпуските на педагозите са по 58 дена платен годишен отпуск.

В 19-та градина-спят. И двете заведения има достатъчно персонал

42 от 70-те деца в ЦДГ 20 са от други градини, точно половината от посетителите в 19-та градина също са приходящи. Не винаги обаче тези деца се адаптират. За някои стресът от новото място, непознатите лица и учители е голям и родителят се принуждава да си прибере детето. Това е причината наличната бройка да е по-малка от заявените деца.

Основното притеснение на родителите през тази година бе, че няма да има места за всички деца в само 4-те дежурни градини в града. Досега половината детски заведения почиваха през юли, другите през август. Сега всички без 5-та, 18, 19, и 20-та детски градини, са в двумесечен отпуск.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини