От х:

Днес в x:

ДАНС рови в регионалната библиотека

Пратката с литература е получена по куриер, без конкретно лице като подател

Държавната агенция за национална сигурност е извършила проверка на регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в средата на миналия месец. Агентите са проверявали за нерегламентирана и религиозна литература. В частност инспекцията е проследила дали в библиотеката се предлага материали на сциентоложката секта на Рон Хабърд, която наводни десетки библиотеки в страната. Хасковската също получи кашон със специализирана литература, но по преценка на директорът Тонка Койчева, книгите и DVD-тата не били инвентаризирани.

„Тази секта не е сред регистрираните в България ,макар да е на българска земя още от 1992-ра година, обясни Койчева. Липсата на регистрация обаче не позволява разпространяването на литература в обществени заведения като библиотеки и читалища. Койчева уточни, че ако бе допуснала книгите на Хабърд до стилажите вероятно това нямаше да има негативни последствия за нея, но подчерта моралния аспект на нещата. „Макар много от най-известните членове на сектата да са християни, като Мадона и Том Круз, тази секта не е християнска. Те не признават Исус, гледат на самоубийството като на лечение на душата и други такива неща“, каза тя. В нашата библиотека е отказвано и на други секти. Мормони, последователи на Муун и Йехова, адвентисти, също са предлагали своя литература. Систематично списания и книги са били предлагани от мюсюлмани от различни течения. Учтиво е отказвано на всички.

„Тези които искат да се осведомят за тези религии да прочетат книги като Историята на религиите и други енциклопедични произведения“ допълни библиотекар №1 в областта. Получената сциентоложка литература, подлежи на изчакване 6 месеца в хранилището, после подлежи на предаване на вторични суровини, уточниха от библиотеката.

Г.Христов

Цял кашон луксозни книги ще отидат за вторични суровини
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини