От х:

Днес в x:

Хасково не ще висше, само 1000 пуснаха документи

Обичайните опашки в кандидатстудентския център, липсваха

Масов отлив за висше образование регистрират в центъра за кандидатстудентска подготовка и информация. Ден преди изтичането на крайния срок за подаване на документи за ВУЗ, само 1000 от областта са изявили мерак за висше. Цифрата е далеч от миналогодишните 2 500 кандидат студенти и няма как да бъде достигната, смятат експертите. По принцип, центърът трябваше да работи и събота и неделя. Документи обаче ще се приемат само събота, защото няма смисъл от повече чакане, каза шефката на центъра Димитрия Ночева.

Не сме решили, лаконично коментираха група младежи посетили читалище Заря, във фоайето на което се помещава центъра. Крайния срок за подаване на документи за участие в приемните изпити е 4-ти юли, след това от решение няма смисъл, изтъкнаха приемащите заявления. Доводът не хвана - нито един от 4-членната група не попълни формулярите. За десет ВУЗ-а срокът изтича днес и който решил решил, обобщи Ночева.

Хората нямат пари, дори и таксата за приемните изпити понякога е проблем, каза по-рано Весела Павлитова от образователния инспекотрат, която също е ангажирана с кандидатстудентския прием. Таксите са масово увеличени на 50-60 лв за първи изпит. За всеки следващ - между 20 и 40. Някои ВУЗ-ове имат допълнителни такси. Семестриалните такси и издръжката на следването са по-нататъшен проблем. Основната причина за отлива според Ночева пък е многото скъсани на матурите. „Има 700 души без диплома, как да стават висшисти”, попита риторично тя. Масово изпокъсаните тази година зрелостници, плюс тези от миналата, допринасят за липсата на желаещи да следват. Според мнозина образователни иксперти несъвместимостта между затегнатите критерии при изпитите и ниското ниво на средното образование ще прочете смъртната присъда на много ВУЗ-ове в България.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини