От х:

Днес в x:

Сиромашия и алчни ВУЗ-ове отказат хасковлии от висшето

Недоимъкът от една страна и непрекъснато пълзящите нагоре семестриални такси във ВУЗ-овете, отказват повсеместно хасковлии от изучаването на отрочетата им. Подадените документи за висши учебни заведения през тази година са едва 1000 комплекта, при условие, че миналата година бяха 1600. Спадът с над 1/3 се обяснява главно с това, че висшето излиза много скъпо. През тази година почти всеки ВУЗ оскъпи таксите си с 10 до 20 %. Може да не изглежда много, но на 500 лв такса увеличение от 100 лв си е осезаемо и без да си социално слаб, коментираха разгневени родители в края на кампанията вчера.

1000-та комплекта с документи всъщност са на по-малко от 1000 души, защото част от кандидатите са подали заявления към повече от 1 ВУЗ, уточниха от Центърът за кандидат-студентска подготовка и информация. Къде в крайна сметка ще се запише детето си е негова работа. И на родителите.

Повече от половината кандидати са се прицелили в Пловдив и Стара Загора за по-близо и съответно по-евтино. Тракийският университет в града на липите удря в земята доказани учебни заведения като Софийският „Климент Охридски“, Великотърновският „Кирил и Методи“, Бургаският държавен и прочие. Въпреки че е един от най-скъпите, университета за национално и световно стопанство /УНСС/ е на трето място в предпочитанията на кандидатите. Всъщност, мераклиите за него са доста повече, но не всички могат да си го позволят.

Така образованието отново се превръща във функция на богатите, както е било по времето на нашите баби и дядовци. Интересното е, че както и тогава, част от по-заможните българи не избират българските ВУЗ-ове, а бягат навън. Нараства броят на кандидатстващи в чужбина. Набори на деца, които се записват при нас заявиха, че предпочитат ако трябва да изпуснат година или две, но да учат в чужбина.

Третият единичен фактор за отлив към българското висше е продължаващата сеч на матурите. И тази година няколкостотин зрелостници получиха двойка на една от двете задължителни матури.
Следва да се отбележи обаче, че някои от двойкаджиите ще успеят да се уредят за ВУЗ още тази година, ако искат. Оказва се че вече доста висши учебни заведения си правят есенен прием, след поправката на матурите. Миналата година например набор наесен имаха в Минно-геоложгия и Химико-технологичния университети, че дори и няколко факултети от СУ „Климент Охридски“. По традиция там винаги има вакантни места във Физическия и Химичния факултети.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини