От х:

Днес в x:

Свръхпроизводство на ненужни висшисти, дефицит на нужните

Стратегията за висше образование предвижда свиване на броя на университетите, постепенно и по естествен път, чрез механизмите на финансиране.

В стратегията е заложено държавна субсидия да получават само тези специалности и факултети, които са успешни, търсени и потребни на държавата и на бизнеса", съобщава пред "Монитор" министърът на образованието Анелия Клисарова.

"Министерството не може да каже закриваме този университет. Това ще стане естествено. Когато дадени специалности и факултети са неефективни и ненужни, те няма да бъдат субсидирани и така постепенно ще отпаднат. Така например има 28 факултета по публична администрация.

Трябва ли държавата да пилее ресурс за тях, вместо да подпомага математически и инженерни специалности. Едновременно с това ще бъдат стимулирани специалности, които произвеждат кадри, от които държавата и бизнесът имат нужда.

Ние няма да намаляваме парите на университети, а ще ги преразпределим там, където има най-високо качество на обучение и най-добра реализация на студентите.

Имаме свръхпроизводство на висшисти в дадени сфери и остри дефицити в други. Затова и 80 процента от студентите не могат да си намерят работа по специалността", уточнява Клисарова.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини