От х:

Днес в x:

Задача за 2 клас с предизборни кебапчета разбуни родители

Сн.: facebook

Задача за второкласници, в която се разказва за предизборни кебапчета и знаменца, предизвика масово недоволство сред родители в социалните мрежи.

Задача номер 6 бе разпространена във Facebook от бащата на един от учениците, явил се на математическия турнир “Иван Салабашев” в събота в Стара Загора, и мигновенно бе споделена от хиляди потребители.

“Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата? А) 100, Б) 80, В) 50, Г) 40”, се пита в задачата.

Бащата Явор Червенков пита има ли все още някой, който се съмнява, че "сме най-малоумната, кретенска и абсурдна “държава” в света?”.

От сайта на турнира става ясно, че задачите за втори и трети клас са предложени от Ивайло Кортезов. Заедно с проф. Сава Грозев, който е ръководител на отбора на гениалните ни математици, Кортезов обучава националния ни отбор по математика. 

 “Когато започнеш да правиш задача, се тръгва от нещо реално. Децата, с които говорих, не видяха нищо особено в тази задача, а и всеки вижда това, което разпознава”, коментира пред “Труд” Ивайло Кортезов, доктор по математика в БАН и преподавател в СУ. Той даде пример с известен психологически тест, при който, когато на деца се покажат малки делфинчета, чиито силуети напомнят мъж и жена в интимна поза, децата виждат само морските бозайници, а възрастните виждат двама души в интимна поза.

Според Кортезов задачата с кебапчетата трябва да е “средно трудна”, защото и самият турнир е за деца с изявено математическо мислене. Има и задача, свързана с прогнозата за времето, давана от медии: “Снощи три радиостанции казаха по две твърдения за времето днес сутринта:  Р-1: Ще вали. Температурата ще е 5 градуса. Р-2: Няма да вали. Температурата ще е 9 градуса.  Р-3: Няма да вали. Температурата ще е 7 градуса.  Оказа се, че и трите имат по едно вярно и едно грешно твърдение. Колко градуса е била температурата днес сутринта?”  В задачите за по-големите има пък герои са Шехерезада, момичетата и момчетата от училищата за магьосници Грифиндор и Хогуортс, както и директорът Дъмбълдор от книгата “Хари Потър”.

От образователното министерство обясниха пред „Монитор”, че турнирът се  организирал от Съюза на математици в България и експертите от  ведомството нямат нищо общо със състезанието. „От Съюза на математиците в България са готови са поемат отговорност”, коментираха от министерството. Преди няколко седмици друга задача в учебника за трети клас по  математика предизвика яростни коментари сред родители. В нея се изискваше от децата да  преброят колко българи и роми живеят в кв. “Изгрев”.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини