От х:

Днес в x:

Родопски кабагайди почетоха „Петър и Павел“ в Конуш

Майстор Петър Лазаров дава началото на хората за петровден

Под звуците на родопска кабагайда и в ритмите на кръшно родопско хоро премина днешното честване на светите апостоли на християнската църква Петър и Павел. 64 годишния златоградчанин Петър Лазаров спонтанно извади гайдата на която се научил да свири сам и завъртя кръшните планински ритми. Оказа се че бившия майстор на спорта по гимнастика има и друг талант. Той е самоук дърворезбар и се е заел да резбова олтара и вратите на параклиса. При това абсолютно безплатно. Както казват турците, за хаир.

Пред едноименния параклис в хасковското село Конуш се събраха над 100 души за които отец Атанас отслужи литургия. Множеството после посети чудодейния извор на параклиса, който според поверието лекувал слепота и бездетство. В тон с празника, бе даден и богат курбан за миряните. 200 килограмово теле бе принесено в жертва от традиционния дарител фирма „Аква 3“. Конушенци пък си направиха манастирски фасул. Дори и обилния дъжд не помрачи празника на хората.

Апостол Петър е основополагащо име в християнската религия. Той се счита за първия апостол след Исус Христос. На него е поверено развитието и единството на вярата след разпването на Спасителя. Не напразно и папата се нарича наместника на свети Петър. Петър и Павел се считат за двама братя като втория е по-младия. В нарадната традиция на този ден се приготвя Петрово пиле и се ядат ранни ябълки петровки. Най приятната част-днес не се работи, макар денят да съвпада с началото на жътвата.

Г.Христов

 
Царските порти на параклиса които ще бъдат резбовани от майстор Петър
Веселата част

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини