От х:

Днес в x:

Деветокласници борят наркоманията за домашно

Задача: Напишете публично изказване към съучениците ви, на тема:
Борбата с наркоманията и разпространителите на наркотици.
 
 
Темата върху, която трябва да се изкажа ме поставя в известно затруднение и за да ме разберете ще ви разкажа една малка приказка.

През 9 планини в 10-та, през 9 реки в 10-та имало прекрасна гора. За нея отговарял чиновник от приказното министерство на горите, защото тя всъщност била резерват. В последно време гората била малко занемарена и все повече заприличвала на джунгла, но в нея, както и преди щъкали разнообразни животинки. За нещастие се навъртали и бракониери, които целели с упойващи стрели и докато плячката сънувала сладки сънища и съдирали по 10 кожи. Хората се питали защо министерството допуска бракониери в гората, все се питали и все не можели да си отговорят. Чиновникът се видял принуден да направи нещо, мислил, мислил и ето какво намислил.

- Ще предупредя животните, че ги грози опасност, казал си той, а после ще мога да се похваля как съм взел мерки. Доволно потрил ръце, но в следващия миг се сетил, че не знае езика на животните. Налагало се да натовари някой горски обитател с тази задача.

Нервно забарабанил с пръсти по бюрото, що да стори, хората все питали за бракониерството и все не можели да си отговорят. Трудно ще се намери животинче, склонно да дига шум в джунглата. Запътил се към гората и щом стигнал хванал една сърна, която разбирала човешкия език.

- Кажи сега, какво мислиш за бракониерството, добре ли се борим с него, шегувайки се я попитал той, как е да те целят с упойващи стрелички. Тя го гледала разбиращо с големите си, влажни очи. Слушай сега, продължил чиновникът, тичай и викай с пълен глас, та всички животни да те чуят, че в гората е опасно и трябва да се пазят от бракониери. И ако някой те попита, не забравяй да кажеш, че съм идвал и съм се погрижил за вас.

При тези думи сърната хукнала и безшумно се скрила в гъсталака. Тя не била толкова глупава да вдига шум и да вика в джунглата, била научена от близките си да отбягва опасните места и да се пази от бракониерите. Знаела, че тези познания са семейна задача, а тя разбира се щяла да предупреди само най-близките си приятели и то съвсем, съвсем тихо. В края на краищата всяко създание само избирало гората, в която да тича, а за наличието на бракониери сърната нямала никаква вина. Чиновникът, доволен от получените отговори ,се върнал на своето бюро. Че какви отговори, сигурно се питате, нали сърната не може да говори с човешки глас. Така е, но не забравяйте, че понякога и мълчанието е отговор.

И тъй, ако моя разказ ви е харесал, сигурно се питате къде е този резерват и кой чиновник отговаря за него – това е `резерватът на непълнолетието`, за който отговаря държавата, а чиновникът е този, който е сложил въпроса за борбата с наркотиците в учебника по български за 9 кл. Благодаря за вниманието.

Публикуванo без редакция. HaskovoNET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини