От х:

Днес в x:

Синята зона стартира от понеделник

Кирил Керанов показва жилетките, с които ще бъдат инкасаторите в Синята зона

Синята зона в Хасково стартира от понеделник, 7 юни. Това обяви на брифинг в общината днес заместник кметът Кирил Керанов. Местата за паркиране са точно 531. Вече са отпечатани талоните, на които ще се отбелязва датата, точния час и дори минутите. Таксата ще е лев на час. Целта е да се отпуши натовареното движение в идеалния център на града. Това няма да е паркинг, а синя зона – място за кратък престой, колкото човек да си свърши работата, обясни Керанов.

Отпечатани са и пропуските за паркиране. За живеещите там таксата за година е 72 лева, но понеже 2010-а е преполовена, сега ще се плаща само за втрото шестмесечие – 36 лева. Талоните за останалите са – 360 лева годишно и 50 лева за месец. При никой от случаите собственикът на талон няма да има запазено място.

Заявления за талони могат да се подават в касовия салон на общината. Оттам ще се получават и картончетата. Талоните за живеещите в центъра може да се позабавят няколко дни, защото ще се проверява адресната регистрация, предупреди Керанов.

Ако шофьор просрочи времето, за което си е платил, инкасаторите ще го изчакат 15 до 30 минути. След това ще звънят в Общинска полиция, която ще слага скоби на автомобила. Колите на просрочилите няма да се вдигат с паяк, категоричен е Керанов. Свалянето скобата ще струва на закъснелия 10 лева, плюс таксата за просроченото време. Ако след края на работния ден собственикът все още не се е появил, скобата ще се сваля, но на на стъклото ще се лепи фиш за глоба.

15 са инкасаторите, които са назначени на граждански договор за събиране на таксите. Днес те ще минат специален инструктаж.

От общината не очакват колосални финансови резултати от Синята зона. Целта не е да печелим, а да отпушим задръстеното движение в центъра на Хасково, обясни Керанов. По думите му след стартирането на Синята зона администрацията възнамерява да обърне внимание и на кварталите, откъдето има много оплаквания от граждани. Като най-проблемни Керанов посочи улиците „Георги Кирков“, „Стара планина“, „ Св. св. Кирил и Методий“.

За първи път стартираме Синя зона. Възможно е да възникнат ситуации, които не сме предвидили. Инструктирали сме инкасаторите да бъдат максимално толерантни към гражданите. Ако има преодолими проблеми, ще ги коментираме и решаваме, допълни Керанов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини