От х:

Днес в x:

Езиковата с най-високи резултати от матурите

Марина Йорданова е шампионката на Езиковата от тазгодишните матури

10 пълни шестици и среден успех 5.58 за 156 зрелостници отчитат от хасковската езикова гимназия след тазгодишните матури. За трета поредна година училището остава единствено в областта без нито една двойка, похвали се директорката Пенка Делиева. Носителката на Златаровата стипендия Марина Йорданова, записа две пълни шестици - по Български език и литература и по английски език. Според нея заслугата е на учителките и по предметите Нели Тенчева и Светлана Костадинова. Средният успех по БЕЛ е 5.52, а по английски - 5.68. Явилите се по немски 29 зрелостници записали среден резултат 5.10.

Особено е впечатляващо постижението по български език и литература. Въпреки че по преценката на учители по предмета, тазгодишната матура е по-сложна от миналогодишната, има 8 пълни шестици и 4 оценки с 5.99. Останалите ученици са в графата 70-85 точки от изпитния тест което приравнено към оценки е "отличен".

„Радващото е че успехите ни по състезания и олимпиади се припокриха с резултатите от матурите. Това показва адекватните критерии, по които преподават нашите учители“, коментира директорът Делиева. Критериите на ГПЧЕ явно са достатъчно добри и за чужди университети, след като десетки възпитаници на гимназията продължават следването си там. Тазгодишният първенец по успех в гимназията Марина Йорданова пък получава 12 хиляди английски лири за 3 годишното си следване в Уестминстърския университет във Великобритания.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини