От х:

Днес в x:

Александровската гробница на прокурор, съсипана от безхаберие

Замминистър Чобанов обяви план за спасяване на Алексадровската гробница 

Реставрацията и консервирането на Александровската гробница ще бъдат дадени на прокурор, щом се съберат достатъчно факти за нередностите по възстановителните работи. Това заяви заместник министърът на културата Тодор Чобанов, който днес бе в Александрово за презентация на историческите находки в региона, организирана от областна управа и исторически музей Димитровград.

По думите му става ясно, че уникалния тракийски паметник, строен преди повече от 25 века, е в критично състояние. Причината е в проникването на микроорганизми и спори, които вредят на конструкцията и стенописите в гробницата. Той е в резултат от погрешно построения преди години отводнителен тунел около съоръжението. Вместо да помогне за изсушаване на гробницата, тунелът е довел до противоположния ефект - овлажняване на средата. В съоръжението вече има плесени, сред които изпъква еднометрова гъба.

Чобанов/в средата/ обвини предишното правителство за състоянието на съоръжението

Министърът отказа да допусне снимащите екипи до гъбата, но заяви, че разполага със снимки. Именно те били показани на водещи европейски експерти и консултанти в Париж, които са категорични, че проникването на вредни микроорганизми в гробницата е заради тунела. Оказа се, че за това са предупреждавали и български експерти още през 2005 година, но тогавашният председател на Националния институт по паметници на културата архитект Георги Угринов дал разрешение за строежа. Прилежащият към гробницата музей на тракийското изкуство бе открит през май 2009-та от членовете на императорската фамилия на Япония, която инвестира 3 млн долара в изграждането му. Година по късно съоръжението, заради което бе изграден този музей, е на път да загуби стойността си.

Прехвърлянето на музея и гробницата от държавна в общинска собственост противоречи на закона за културното наследство от 2009-та година

За да спаси гробницата и уникалните стенописи, правителството трябва да задели 1.2 млн лева за реставрация и консервация, подчерта Чобанов. Едва тогава ще се мисли за измъкване от юридическия казус, според който в момента музеят в Александрово е незаконен, защото функционира без акт 16.

Какво доведе до плачевното състояние на Гробницата? Защо преминаването на музея от държавна в общинска собственост противоречи на закона и как ще се стопанисва за в бъдеще съоръжението, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини