От х:

Днес в x:

1 °C

Александровската гробница на прокурор, съсипана от безхаберие

Замминистър Чобанов обяви план за спасяване на Алексадровската гробница 

Реставрацията и консервирането на Александровската гробница ще бъдат дадени на прокурор, щом се съберат достатъчно факти за нередностите по възстановителните работи. Това заяви заместник министърът на културата Тодор Чобанов, който днес бе в Александрово за презентация на историческите находки в региона, организирана от областна управа и исторически музей Димитровград.

По думите му става ясно, че уникалния тракийски паметник, строен преди повече от 25 века, е в критично състояние. Причината е в проникването на микроорганизми и спори, които вредят на конструкцията и стенописите в гробницата. Той е в резултат от погрешно построения преди години отводнителен тунел около съоръжението. Вместо да помогне за изсушаване на гробницата, тунелът е довел до противоположния ефект - овлажняване на средата. В съоръжението вече има плесени, сред които изпъква еднометрова гъба.

Чобанов/в средата/ обвини предишното правителство за състоянието на съоръжението

Министърът отказа да допусне снимащите екипи до гъбата, но заяви, че разполага със снимки. Именно те били показани на водещи европейски експерти и консултанти в Париж, които са категорични, че проникването на вредни микроорганизми в гробницата е заради тунела. Оказа се, че за това са предупреждавали и български експерти още през 2005 година, но тогавашният председател на Националния институт по паметници на културата архитект Георги Угринов дал разрешение за строежа. Прилежащият към гробницата музей на тракийското изкуство бе открит през май 2009-та от членовете на императорската фамилия на Япония, която инвестира 3 млн долара в изграждането му. Година по късно съоръжението, заради което бе изграден този музей, е на път да загуби стойността си.

Прехвърлянето на музея и гробницата от държавна в общинска собственост противоречи на закона за културното наследство от 2009-та година

За да спаси гробницата и уникалните стенописи, правителството трябва да задели 1.2 млн лева за реставрация и консервация, подчерта Чобанов. Едва тогава ще се мисли за измъкване от юридическия казус, според който в момента музеят в Александрово е незаконен, защото функционира без акт 16.

Какво доведе до плачевното състояние на Гробницата? Защо преминаването на музея от държавна в общинска собственост противоречи на закона и как ще се стопанисва за в бъдеще съоръжението, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини