От х:

Днес в x:

32 °C

Туристите се завръщат в Александрово за посещение на уникалната гробница

Изображение 1 от 6

  Почитателите на културния туризъм в региона на Хасково, където е и една от големите забележителности на България-уникалната Александровска гробница, се завръщат постепенно на тази дестинация. От екипа, който работи в Музейния център на тракийско изкуство в Източните Родопи, в който е и копието на античния некропол, посочиха, че през последните седмици има осезаемо раздвижване откъм посетители-българи и чужденци, макар все още броят им да е далеч под нивата от миналото лято.

  Откакто Музейният център в село Александрово е отворил на 13-ти май отново, след двумесечно прекъсване заради наложеното извънредно положение покрай Ковид кризата у нас, до момента през него са минали 905 туристи. От тях 268 са ползвали намаленията за пенсионери и ученици. За сравнение през същото време на миналата година броят на посетителите е бил тройно по-голям.

  Някои от разгледалите експозицията в Музейния център с гробницата сега са си организирали самостоятелно пътуването. По принцип по-голямата част от туристите идват през туроператорските фирми, които обаче все още не са рестартирали на сто процента работата си заради здравната криза, коментира уредникът в Музейния център в Александрово Иван Костадинов. Той обаче посочи, че все по-често културният туризъм се развива паралелно с винения. „Добро впечатление ме прави напоследък, че много от шатата в нашия регион и дори такива от Стара Загара, включват посещения в Александровската гробница в програмата си, като уникална дестинация, която не бива да се подминава“, сподели той. И това е така, защото в Музейния център се намира една от най-старите обработени златни находки в света. Това са 98 златни апликации, намерени в постъпите на Сакар планина и дарени на Центъра от адвокат Тодор Батков. Богатата експозиция показва още и множество артефакти от тракийския период в региона на град Хасково. Уникални са и стенописите в гробницата, които са с реалистични човешки фигури, а не както е характерно за периода-хиперболизирани.

  Тези дни предстои и смяна с нови на порталните стъклени врати на Центъра, посочиха от там.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ом
   Ом
   3 -5
   18:48, 15 юли 2020
   Туристите донесоха ковид в музея, персонала измря, затвориха музея.
   • Tr
    TRT
    2 0
    13:24, 16 юли 2020
    Нескопосани шеги
  • 2
   Ко
   Коев
   4 -4
   18:49, 15 юли 2020
   А тоя Недялко Бакалов там ли е. Това момче навремето по 3 пъти на ден цитираше речта на Георги Димитров пред Лайпцигския процес. А след 10.10 яко обърна палачинката. А иначе е добър човек и произхожда от много добро семейство. И майка му и баща му бяха ПРЕКРАСНИ хора.
   • Он
    Онкя
    2 0
    13:28, 16 юли 2020
    Недялко Бакалов има един голям грях - никога не преклони глава пред узунджовския бей за разлика от неговите лакеи. Те не само се кланяха на узунджовеца.
    Затова сега тия с оцапаните гащи плюят по него. Хем цапани, хем яслата празна.
  • 3
   Ту
   турист
   6 -1
   21:32, 15 юли 2020
   Пътят от Хасково до Александрово е ужасен. Друса та се не трае, а отстрани храсти и треви
   • Пр
    ПростакОв
    0 -1
    11:38, 16 юли 2020
    Когато са я изграждали имало ли е асфалт? Така по истинско.
   • Пъ
    пътуващ:
    0 0
    11:49, 16 юли 2020
    Заслугата е на "Оправната" кметица
  • 4
   Тя
   Тя нка кандидат кметицата
   1 -1
   23:34, 15 юли 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  Последни новини