От х:

Днес в x:

Настояват за реставрация и консервация на оригиналната гробница край Александрово

    Екип от Министерството на културата посети Александровската гробница край едноименното хасковско село. На място дойдоха министърът на културата проф. Велислав Минеков, зам.-министърът доц. д-р Пламен Славов и реставраторът и консерватор проф. Валентин Тодоров от Националната художествена академия.

    Те първо влязоха в копието на гробницата, което беше изградено за около 2,5 млн. лв. от Япония, а след това и в оригинала, който е на около 200 метра.

    Причината за посещението им е състоянието на оригиналната гробница. В тази връзка проф. Минеков заяви, че на този етап реставрацията е добра, но според него процесът трябва да продължи.

    „Това е нашата история, нашата древност. По отношение на това, което видяхме вътре – нужни са средства, нужни са усилия и специалисти, за да продължат. Има твърде много неща, които трябва да бъдат спасени и дооправени“, заяви проф. Минеков. Той каза още, че през годините не се е обръщало внимание на оригиналната гробница, а предимно на копието. Заяви още, че докато е министър, дори и за още седмица, ще се опита да съдейства отпускане на средства от Министерството на културата за продължаване на реставрацията на гробницата, за което има готов проект. Надява се на помощ и от общината.

    Проф. Валентин Тодоров заяви, че оригиналната гробница трябва да се консервира в автентичните условия, при които е съществувала – 95% влага, затрупана с могилния насип, да се контролира дистанционно чрез монитор. Според него това би коствало не повече от 1 млн. лв.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини