От х:

Днес в x:

Приеха първите посетители в Александровската гробница след двумесечна пауза

    Александровската гробница край едноименното село отвори врати вчера, след двумесечна пауза. До обяд днес бяха приети четирима посетители.

    Вътре се влиза с маска. Тези, които нямат защитни средства, могат да си закупят на място от касата, където има и щандове със сувенири.

    Подготовката за отварянето на обекта към Регионалния исторически музей в Хасково започна още от вчера, обясни екскурзоводът Недялко Бакалов. Той поясни, че наоколо се коси тревата, а помещенията се дезинфекцират.

    За последно хора е имало тук на 8 март 2020 г., преди обявяване на извънредното положение в страната заради разпространението на коронавируса. Дори и през двумесечната пауза е имало запитвания от туристическа агенция, от която дали заявка, че през лятото ще водят групи от чужди туристи. Домакините се надяват това да стане факт.

    В най-добрите времена в предишните години от тук са минавали по над 200 души на ден, а годишно идват между 18 000 и 20 000 души, каза Недялко Бакалов. „Надяваме се на поне приблизително същия туристически поток“, каза той, давайки си сметка, че пандемията неминуемо ще повлияе на посещаемостта.

    Гробницата се намира в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. Тя е умалено копие на истинската гробница, намираща се в могила на около 200 метра като достъпът в нея е ограничен, тъй като всяко влизане променя микроклимата и уврежда стенописите. Предполага се, че в нея са тленните останки на погребан тракийски владетел. Откривател на гробницата е д-р Георги Китов. Той влиза в нея за първи път на 17 декември 2000 година. Векове преди това обаче е била опоскана от иманяри.

    Копието на гробницата бе открито на 15 май 2009 година. Състои се от коридор, чиято височина се смалява постепенно. Вероятно целта на снижаването е била влизащите да сведат глава пред царя и да се почувстват нищожни. Има още предверие, правоъгълна камера и кръгла погребална камера. Гробницата е с размери 3.30 метра диаметър и височина 3.40 метра, спазени са всички размери на оригиналната.

    В Музейния център има експонати от така наречената късна желязна епоха (6 – 1 век пр. Хр), находки от района на Източните Родопи. В залата няма експонати от самата гробница, тъй като е открита ограбена. В една от витрините в залата се намират едни от най-старите експонати в света – 98 обработени апликации, които са на над 7 000 години, дарение от адвокат Тодор Батков. Бившият президент на футболния „Левски“ е откупил златните апликации за около 12 000 лева от иманяри, които са ги открили в района на Сакар и ги е дарил на хасковския музей.

    „Всяка от апликациите има поне две или четири дупчици, за да бъде пришивана към дрехите на царя и на неговия антураж“, обясни Недялко Бакалов.

    Лятното работно време, от май до септември е от 9:00 часа до 18:00 часа, а през останалото време – от 9:00 часа до 17:00 часа. Само понеделник е почивен ден. Редовният билет за вход е 4 лева, за ученици и пенсионери е 2 лева, а хора с ТЕЛК-ови решения могат да влязат безплатно. Беседата е 6 лева, независимо от броя на посетителите. Има беседи на български, руски и английски език.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      То
      толуп
      2 -4
      22:09, 13 май 2020
      Тоя Недялко от върл комунист преди 10 ноември, се превърна във върл антикомунист след това.
      • А иначе Слава Богу че мутрите не са открили още светилището
        на Александрово ....
        щото има и Тракийско Светилище , което може и да е ограбено :))
        ....
      • Ср
        срам ме е от него
        2 -4
        23:18, 13 май 2020
        Фурнаджийска лопата и плазмоид, фекал. Много добре се познаваме.
      • Ве
        Велков
        2 -3
        06:07, 14 май 2020
        Такива като него имаше много след 1989. Изключително много. И тогава беше модерно баш комунистите да се изтъпанят най отпред със свещ в ръка в църквите на Коледа и Великден. И не изпитваха никакъв срам. И този господин беше от тях. И беше от най бързите в обръщането на палачинката. Жалка персона.
      • Их бе лоши ,
        човек трябва да оцелява
      • Ле
        Ленко
        1 -1
        10:26, 14 май 2020
        Тоя нали беше журналист, кво прави там?
    • 2
      Ка
      кандидат толуп
      2 -4
      23:41, 13 май 2020
      Президента ще да става комунист, защото очаква да не го преизберат! Ако не го преизберат и не го приемат в комунистическо-сталинисткомаоистка партия, то тогава другарката му и пътеводна звезда в житието му и софийските павета на позитано , ще го назначи на отговорен пост и заплата пак там. Но трябва да се изчака до предстоящия конгрес на социалистите, който ще се отлага до края на извънредните мерки а и за следващата година.
      • Го
        Горския
        0 -2
        00:03, 14 май 2020
        Не трябва да си комунист за да
        избиваш Фашистите и вчера и днес
        .... Пример
        Ботев - Комунист , Левски - комунист ,
        ...
        Обаче Ангел Войвода , Петко Войвода , Хаджи Димитър , Стефан Караджа , Дядо Ильо , Инджето , Светите Апостоли и Мъченици на Априлското Въстание и
        Земеделците 1923 година - Не са били Комунисти :))
      • Тю
        Тюфчиев
        6 -1
        00:23, 14 май 2020
        Бойко и той беше комунист. Най младия комунист. Още 18 годишен постъпва в редовете на Българска Комунистическа Партия- Тодор Живков, днешна БСП-Нинова.
    • 3
      Му
      Мутафчийски
      2 0
      10:51, 14 май 2020
      Тая кокаржда на снимките защо е без маска?
    Последни новини