От х:

Днес в x:

50 хиляди на мюсюлмански Гергьовден край Николово

Стотици чевермета се завъртяха край Николово

Близо 50 хиляди мюсюлмани от страната и чужбина се стекоха край хасковските села Николово и Широка поляна за най-големия събор в чест на 6-ти май. Денят обаче не се нарича Гергьовден, а Хъдърлез. Пак става дума за празник, който изпраща зимата и посреща лятото и пак за светия който побеждава чудовище. На стотиците чевермета се въртяха традиционните гергьовски агнета.

Хъдърлез се празнува откак се помним, заявиха стари курбанджии, дошли да припечелят някой лев. Германски знамена, холандски мерцедеси и каравани с немски регистрационни табели се допълваха от здрави кючеци и турска реч. В добрите стари времена, за този празник идвали над 80 хиляди души и пътят до Черноочене бил затворен целия ден, похвали се Зеки Гюнеш, заместник председател на сдружението-организатор „Джем“.

Празника бе допълнен и от цял панаир

Преди софрите, всички посетители задължително палеха свещичка в храм на светец, т.нар. Тюрбе. Именно там става ясно, че това е празник на така наречените Алиани/Алевити/. Макар и мюсюлмани, те следват вяра много различна от традиционния ислям-не посещават Джамии и Медресата, жените не носят шалвари и фереджета, а от хилядолетие им е признато равенство с мъжете.

Мюсюлманите палеха свещ в храм на светия/чалмата в дъното/.......

...и пред погледа на основателя на Турция Кемал Ататюрк

Най-голямата разлика с религията измислила известния „Джихад“, е един от основните принципи на Алевитите-“Най-важното нещо не е религията, а да бъдеш човек“.

Зеки Гюнеш

Повече за най-масовото празнуване на 6-ти май на територията на хасковска област вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини